Учени изследваха от какво умират космонавтите

Повечето космонавти умират от сърдечно-съдови заболявания, установи изследване
(снимка: CC0 Public Domain)

Ново изследване обобщава заболяванията, поради които най-често умират космонавтите. В същото време учените признават, че все още няма достатъчно данни за оценка на дългосрочните ефекти от космическите пътувания върху здравето на хората.

Най-честата причина за смъртта на съветските и руските космонавти са заболявания на сърдечно-съдовата система. До този извод стигат специалисти от Изследователския институт по трудова медицина Измеров, Федералния медицински биофизичен център на Бурназян и Института по биомедицински проблеми (ИБМП) на Руската академия на науките.

В доклада, който ще бъде представен публично на международния симпозиум „Човек в космоса” през април в Москва, изследователите анализират данните за здравословното състояние на 118 съветски и руски космонавти за периода от 1 януари 1960 г. до 31 декември 2018 г. През тези 60 години са починали 37 космонавти, причините за смъртта на които са станали обект на подробно проучване.

Причината за смъртта на почти половината – 48,65% – от астронавтите, починали през периода на изследването, са сърдечно-съдови заболявания, отбелязва РИА Новости. Почти една трета – 27,03% – са починали от злокачествени новообразувания, а в 16,22% от случаите хората са починали поради външни причини.

Авторите на проучването отбелязват, че всички изследвани космонавти са извършили полетите си в околоземна орбита в зората на развитието на астронавтиката, така че експедициите са били краткосрочни. Всички 118 души са прекарали сумарно 14 749 дни в космоса, а 37 починали космонавти имат 2155 дни в орбита.

Въпреки анализа, извършен върху избраната група астронавти, учените подчертават, че съвременната наука няма достатъчно данни на разположение за цялостна оценка на въздействието на дългосрочните космически полети върху човешкото здраве.

Коментар