Евтин кръвен тест показва историята на заболяванията

Кръвта съдържа информация за всички вирусни инфекции, от които е страдал даден човек, твърдят учени от Харвард.

Нещо повече, учените са разработили бърз и евтин кръвен тест – само за 25 долара, който показва историята на заболяванията.

Оказва се, че хората имат имунологична памет, т.е. клетките ни могат да запомнят всички вируси, с които сме се сблъсквали в миналото, съобщи sciencemag.org.

Подобна биологична система помага за ускоряване на реакцията на организма при следваща атака на вече познати вируси.

Учените са изследвали тази способност на клетките, за да възстановят историята на вирусните инфекции на близо 600 души от четири различни континента. Разработен е нов метод, наречен VirScan, който разкрива историята на заболяванията чрез анализ на кръвта.

Кръвният анализ VirScan струва само 25 долара, а сто проби могат да се обработят за една седмица. Изследванията показват, че средно кръвта на един човек съхранява информация за 10 вида вируси, с които е сблъскала неговата имунна система.

В момента новата технология все още не е готова за масово използване, но нейният  потенциал е огромен, предвид напредъка в синтеза на ДНК. Освен това изследването показва колко сходни са имунните системи на хората от различни континенти.

Коментар