Wikipedia ще предсказва епидемии

Световната онлайн енциклопедия би могла да бъде ценен помощник в ранното откриване на епидемии. Внезапните пикове на посещенията в Wikipedia към страници, свързани с конкретни заболявания, могат да са предвестник на приближаваща епидемия, сочи проучване на изследователи от Националната лаборатория Лос Аламос в Ню Мексико.

Анализирайки тези онлайн тенденции, учените могат да предскажат избухването на епидемии на различни места по света, пише GreenTech.bg.

Изследването е трябвало да даде отговор на въпроса дали данните за трафика на уеб-енциклопедията могат да се използват по същия начин, по който други учени са използвали Twitter и Google Flu Trends, за да уловят своего рода „предварителен сигнал” за избухването на зарази.

Всички тези системи могат да отразят нарастващия интерес на хората от даден регион към данните за определена болест и това става по време на ранните етапи на възникването на огнище на болестта.

Екипът от Лос Аламос разгледал 14 болестни огнища, които са се проявили между 2010 и 2013 година в девет страни. Така например, изследователите анализирали броя на дневните посещения в Wikipedia за холера от хора в Хаити през 2010 г., както и посещенията на статии за ебола от хора в Уганда, направени по време на епидемиите, които се появяват там през 2011 и 2012 г.

Резултатите показват, че следейки тенденциите в посещаемостта на Wikipedia, може да се предрече кога ще избухне епидемия от дадена болест и в кой регион. Това може да стане с до 28 дни по-рано. Методът е бил особено успешно при прогнозирането на огнища на грип и треска денга.

Изследователите отбелязват, че методът не работи добре за откриване на тенденциите при заболявания, при които процентът на нови случаи се променя много бавно и при огнища, които се разразяват в райони с ниска интернет свързаност. Все пак онлайн данните могат да отразят развитието на тенденциите доста по-бързо от сегашните методи за наблюдение на общественото здраве и проследяване на инфекциозни заболявания.

Коментар