Климатичните промени и Wikipedia: конспирации и спорове

Подвеждащи твърдения за климата тревожат създателите на Wikipedia
(снимка: CC0 Public Domain)

Спорове и обвинения назряват около поддръжката на различните езикови версии на Wikipedia и по-специално подстраниците ѝ, посветени на климатичните промени. Някои от редакторите са гневни, че разноезичните подстраници популяризират конспиративни теории и предлагат подвеждащи твърдения относно изменението на климата.

Обект на спорове са подстраници на специфични езици като например суахили, казахски и белоруски. За разлика от най-популярната, англоезична версия, тези страници загатват, че учените не са на едно и също мнение относно причините за промените в климата, отбелязва BBC.

Представител на фондацията Wikimedia, която управлява Wikipedia, каза, че създателите на онлайн енциклопедията са „притеснени” от появата на подобно съдържание и че са необходими повече редактори-доброволци.

Фразата „изменение на климата” в китайската Wikipedia например посочва слънчевата активност като едно от възможните обяснения за повишаването на температурите по света. Други предложени теории включват твърдения за появата на тоталитарно световно управление и обвързване на призивите за действия в областта на климата с тайни финансови интереси.

В хърватската Wikipedia повече от една трета от страницата за глобалното затопляне е посветена на дискусиите относно науката за изменението на климата. Според някои наблюдатели, там са описани конспиративни възгледи по темата.

„Това много ме тревожи”, каза старшият програмен стратег на Фондация Wikimedia Алекс Стинсън. „Ето защо имаме нужда от повече хора, включени в този проект”.

Wikipedia се публикува на повече от 300 различни езика, всеки със собствено оригинално съдържание и редактори-доброволци. Отворена за всеки, който има интернет връзка и желание за редактиране, енциклопедията има съдържание, което зависи изцяло от доброволците.

Според Стинсън, когато има повече доброволци, шансовете да се промъкват конспиративни теории и „лоша информация” сред съдържанието са по-малки.

Коментари по темата: „Климатичните промени и Wikipedia: конспирации и спорове”

добавете коментар...

  1. Фофу

    И щом flashko е гледал филми, които ДОРИ ги били повторили, значи “… не става въпрос за пари а за много пари” .
    КРътачите на кон-спирации пак сА сбраа.

  2. Фофу

    Китайцте винаги са прави и са много напред технологично. Според позитанските шебеци.

  3. flashko

    ‘За разлика от най-популярната, англоезична версия, тези страници загатват, че учените не са на едно и също мнение относно причините за промените в климата, отбелязва BBC.’

    Така си е, наистина има учени, които са на друго мнение. Даже имената на някои учени са включени в документи по темата за ‘ Голямото топло’ без тяхното знание и съгласие. Обаче това инфо го казаха в научно популярен филм посветен на тази тема и за разлика от другите филми, този дори не го повториха. Интересно за мен е, че се прави всичко възможно да се заглуши всяко различно мнение по въпроса. Изглежда не става въпрос за пари а за много пари.

  4. Филанкишията

    Очевидно китайците са прави.

    Имало е и глобални затопляния,и глобални застудявания
    (ледникови периоди) преди милиони години.
    Или,викате,неандерталците имат вина за горещ климат преди
    няколко милиона години.

    И,да,слънчевата активност оказва сериозно влияние върху климата.
    Също и вулканите (касае СО2 и метана(СН4)) и водите на океаните,
    отделящи на моменти големи количества парникови газове.

Коментар