5 иновации при камерите за видеонаблюдение

Камерите за видеонаблюдение стават все по-модерни, практични и достъпни като цена
(снимка: CC0 Public Domain)

Преди време камерите за видеонаблюдение бяха просто монтирани устройства, чиято единствена функция беше да обхваща зоната пред тях и да записва изображението. С годините тази технология остава почти непроменена, въпреки големия технологичен напредък, но това официално започва да се променя.

Технологичният бум в индустрията е факт. Все повече потребители се насочват към системите за видеонаблюдение, не само, за да наблюдават офиса си, но и за да защитят дома си и най-близките си хора.

Като доказателство ще ви представим 5 иновации при модерните камери за видеонаблюдение, които улесниха ежедневието на милиони домакинства.

1. 360 градусов обхват на заснемане

Камерите за видеонаблюдение стават все по-модерни и практични. Вече няма да изненадате никого с високо качество на картината – резолюции като HD, Full HD, дори и  UltraHD се считат за задължителни. В днешно време обхватът на заснемане е от огромно значение. Голяма част от предлаганите модели на пазара са с 360 градусов ъгъл на заснемане, което позволява да се обхване максимално добре наблюдаваният обект и да не се пропусне нито една зона. Разбира, се такъв вид камера би била полезна, ако имате възможност да я поставите в средата на помещението, което наблюдавате, за да може да се възползвате максимално от функцията 360 градусов обхват.

2. Нощно виждане

Каква е ползата от камерата за видеонаблюдение, ако имате ясна картина само на дневна светлина? Функцията за нощно виждане предостави на потребителите камери, чието качество на заснемане е също толкова добро в тъмното, колкото и на дневна светлина. За да имат видимост и през нощта, в камерите се поставя инфрачервен сензор.

Друг плюс на тези камери е, че са проектирани да издържат и в сурови метеорологични условия, благодарение на устойчивото им външно покритие. Така че независимо от дали вали или е тъмно, потребителите винаги ще получават висококачествена картина.

3. Свързване на камера към телефон

В наши дни мобилността, съчетана с удобството, е от изключително значение, поради забързаното ежедневие, в което живеем. Все по-голяма част от устройствата притежават функция за директна връзка с телефона чрез мобилно приложение. Независимо от причината, поради която сте закупили камерата за видеонаблюдение, ще имате възможност  да „надникнете” в обекта, който наблюдавате само с един клик.

Чрез приложението за телефон не само ще може да наблюдавате дома или офиса си, но и да управлявате самата камера за видеонаблюдение, като само с едно плъзгане ще можете да я завъртате в различни посоки.

4. Слънчева енергия и камерите за видеонаблюдение

Намаляването на електрическата енергия, консумирана от домакинствата и промишленото оборудване, е кауза, върху която работят учени и инженери по цял свят.

Слънчевата енергия и соларните панели се въвеждат в различни индустрии. Една от обещаващите разработки са безжичните камери за видеонаблюдение, захранвани чрез слънчева енергия, които не изискват електрическо захранване, тъй като се захранват от соларни панели.

Тези смарт устройства са снабдени с мощни батерии, които им позволяват да генерират електричество, дори в дъждовните дни, тъй като светлината преминава през облаците, а за да работи и през денонощието, соларната камера използва натрупаната енергия през деня

5. Засичане на движение

Детекторът за движение е невероятна функция, която може да се вгради във всяка камера за видеонаблюдение. Това важи както за аналоговите, така и за IP камерите за видеонаблюдение.

И така, как работи сензорът за движение във видеокамерите и какво се случва, когато се използва тази опция?

Целта на този сензор е доста проста и разбираема. Ако в полезрението на камерата за видеонаблюдение има движещ се обект, устройството го засича, което може да предизвика няколко възможни реакции. Зрителното поле на камерата е разделено на пиксели – това са малки точки върху екрана, които заедно съставят изображение. Ако кола или човек минава през полезрението на камерата, това е внезапна и хаотична промяна в пикселите и следователно тази внезапна промяна се разглежда като събитие, за което трябва да се сигнализира.

Тази функция е изключително полезна, тъй като ще получите известие директно на вашият смартфон, при засичане на звук или движение.

В днешно време камерите за видеонаблюдение са изключително достъпни – не само ценово, но и не изискват толкова големи технически познания, за да бъдат монтирани. Така че, независимо дали притежавате многоетажна вила, едностаен апартамент или малък семеен бизнес, тези смарт устройства ще ви свършат работа при всяко едно положение.

Коментари по темата: „5 иновации при камерите за видеонаблюдение”

добавете коментар...

  1. Пишман

    Тази така наречена детекция на движение може да ви подлуди, ако само едно паяче реши да се разхожда и си прави паяжина пред обектива, което се случва в 99% от монтираните камери. А към тях добавете и разни нощни пеперуди, отблясъци на фарове и т.н.

Коментар