Зукърбърг ще спасява света от болестите

Глобален проект на Марк Зукърбърг и неговата съпруга Присила Чан си поставя за цел да избави човечеството от всички болести. Основателят на Facebook ще инвестира милиарди долари в начинанието, в частност – в научни изследвания.

С първата инвестиция от $3 млрд. в следващите десет години ще бъдат финансирани проекти за създаване на лекарства срещу четири главни групи заболявания – рак, инфекции, сърдечно-съдови заболявания и неврологични болести.

3 милиарда долара са добър старт, макар и недостатъчни за реализация на амбициозния проект. Мнозина се питат обаче възможно ли е изобщо да бъде намерена панацея за всички болести?

В случая с инфекциозните заболявания, лечението и предотвратяването на повторно заболяване е доста трудна задача. По думите на Ерик Рубин, изследовател от Харвард в областта на имунологията и инфекциозните заболявания, патогенните микроорганизми еволюират с различна скорост. Така например, бактериите, които предизвикват проказа, се развиват бавно и учените могат своевременно да намерят ефективно лекарство. В същото време, грипният вирус мутира с невероятна скорост и си изгражда имунитет срещу лекарствата, поради което на всеки няколко години се търсят нови пътища за борба с него.

„Грипният вирус се променя от година на година и не съществува универсален способ за борба с него. Докато нашата имунна система се справя със своята задача, не ни грози по-голяма заплаха, но ако вирусната инфекция намери вратичка при поредната си мутация, това може да доведе до много големи проблеми”, коментира Рубин, който е скептичен към проекта на Зукърбърг.

Според други специалисти обаче, в бъдеще е напълно реално светът да се избави от инфекциозните заболявания. Франсис Колинз, директор на Националния здравен институт на САЩ, смята, че на определено ниво на научно-техническото развитие ще можем да създадем среда, в която активността на вирусите ще се потушава по-бързо, отколкото способността им да нанасят вреди на хората. Според него, основната задача е да се ускорят и подобрят методите за диагностициране на заболяванията на ранен етап, за да получат хората своевременна медицинска помощ.

Що се отнася до рака, ситуацията е различна. В момента методите за борба с над 100 вида ракови заболявания са доста успешни, като също така е известно, че за възникването им влияе съвкупност от фактори, вкл. възраст, пол, принадлежност към расова/етническа група, местоживеене и др. Роналд Депино, президент на онкологичния център в Тексаския университет, разказва с оптимизъм за прогреса, достигнат в лечението на ракови заболявания. Най-голям проблем от негова гледна точка е неравният достъп до програми за лечения в света. В повечето региони ефективните методи за лечение на обикновените хора са или твърди скъпи, или въобще недостъпни.

Като цяло, повечето специалисти считат проекта на Марк Зукърбърг и Присцила Чан за дързък, но многообещаващ. Независимо дали начинанието ще достигне своята крайна цел – да избави човечеството от болестите, сериозните инвестиции ще помогнат на медицината да реши редица въпроси, свързани с подобряване на здравето и благосъстоянието на хората.

Коментари по темата: „Зукърбърг ще спасява света от болестите”

добавете коментар...

  1. Saevar

    ей го тоа лудия Фофу па не си е вземал лекарствата…..

  2. Фофу

    К, нещо си пропуснал лекарствата последните няколко дни, може и седмици.

    Но няма страшно дами и господа, манете ги тия мръсни капиталисте кръвопийци, чичо ви Путин е насреще и е истински герой и ще им разкрие тайните и ще подари лекрствата на хората без пари.

    Винаги е било така, нали!

  3. K

    Зуки, или си поредната “маша” в ръцете на някои хора, или си поредния наивник. Ти не си ли чувал че отдавна има лекарства за болестите, които в последните 100 години морят човечеството, но фармацевтичните мафии нямат капка изгода да го изкарат на бял свят, защото те самите няма повече да печелят. Че кажи ми ти, кой ще си плюе сам в купичката бе?

Коментар