Япония ще се захранва с енергия от тайфуни

Генераторът на Ацуси Симизу е проектиран специално за взаимодействие с тайфуни и използва ефекта на Магнус

Генераторът на Ацуси Симизу е проектиран специално за взаимодействие с тайфуни и използва ефекта на Магнус

Японски инженер изобрети първия в света ветрогенератор, който преобразува енергията на тропическите циклони в електричество.

Ацуси Симизу, шеф на компанията Challenergy, твърди, че силата на един-единствен тайфун е достатъчна, за да обезпечи Япония с електроенергия за цели 50 години. Само през последната година в страната са регистрирани шест тайфуна.

Повечето европейски ветрогенератори не са подходящи за японския климат – те бързо падат заради бурите и циклоните. Генераторът на Симизу обаче е проектиран специално за взаимодействие с тайфуни – той има многопосочна ос и мощни регулируеми витла.

В основата е изобретението лежи ефектът на Магнус, при който въздушният поток обтича въртящо се тяло и по този начин образува сила. Първият подобен генератор е монтиран в Окинава и очаква реално изпитание с тайфун.

Ако технологията оправдае очакванията, тя може да се окаже спасение за Япония – страна, в която 84% от енергията се внася, а аварията във Фукушима компрометира сериозно ядрената енергетика.

Коментар