Google подготвя операционна система

След като превзе търсенето в интернет и наложи редица уеб-базирани приложения, Google прояви амбиции и на пазара за операционни системи.

Компанията подготвя открита ОС, ориентирана към нетбуците, съобщи TechRadar.com. Новата операционна система ще бъде продължение на браузъра Google Chrome, което ще намери отражение и в нейното име.

Скорост, простота и сигурност – това са трите ключови аспекта на системата. Основната целева група на Chrome OS са потребителите, които прекарват по-голяма част от времето си в интернет.

Сферата на приложение на отворената ОС няма да се ограничи само до нетбуците. Системата ще може да се инсталира и на пълноценни десктоп компютри с процесор x86 или ARM.

Google вече води преговори с редица ОЕМ производители за пускане на нетбуци на база Chrome. Първите модели се очакват на пазара в края на 2010-а, а изходният код на системата ще бъде публикуван по-късно тази година.

В краткосрочен план Microsoft няма повод да се притеснява от Chrome OS. През октомври ще излезе нейната нова операционна система Windows 7, която ще работи с лекота на нетбуци.

Коментари по темата: „Google подготвя операционна система”

добавете коментар...

  1. Евок Севок

    ChromeOS е базирана на Linux.

Коментар