Компютърен гений загина в катастрофа

Младият компютърен гений Дерек Джейкъбс, който стана известен с това, че е един от първите хора в света с имплантиран в тялото микрочип, загина на 18-годишна възраст при пътен инцидент в Бока Рейтън, Флорида, след като загуби контрол над своя мотоциклет, съобщи eetimes.com.
Четири години по-рано лекар инжектира в кожата му под лявото рамо едно устройство за радиочестотна идентификация. Чипът трябваше да служи като “човешки бар код”, по който Дерек да бъде разпознаван от всеки, който се намира наблизо и разполага с подходящо електронно четящо устройство.
В него се съдържаше жизненоважна медицинска информация за момчето, алергично към най-често използваните антибиотици. Подобни чипове бяха имплантирани и на неговите родители, доброволци по програма за използване на технологията в помощ на медицината.
Дерек Джейкъбс не беше обикновено дете, въпреки че външно не се различаваше по нищо от връстниците си. С неговото образование се бяха заели родителите му, Лесли и Джеф Джейкъбс. На 12-годишна възраст, Дерек реши, че иска да стане сертифициран системен инженер.
Когато стана ясно, че семейството не може да си позволи да плати 8 000 долара за завършване на сертификационните курсове, момчето само направи търсене в Интернет, където откри образователен заем по една федерална програма. То убеди родителите си да го подкрепят и започна да посещава вечерни курсове по три пъти седмично.
Шест месеца по-късно, след като имаше зад гърба си 200 часа обучение, Дерек се яви на изпит и получи своята диплома за сертифициран системен инженер на Майкрософт.
На 13 години Дерек вече имаше собствена компания за компютърни консултации. На 16 години се записа в инженерната програма на международния университет на Флорида, където трябваше да се дипломира следващата година.

Коментар