Учени са на път да удължат живота

Вещество, открито на остров Пасха през 70-те години на миналия век, може да удължи живота на хората.

Рапамицинът, който се прилага активно в трансплантологията, е удължил с 9-14% живота на мишки в три независими експеримента, съобщава списание Nature.

Предполага се, че веществото, което е продукт на бактериите, може да има същото благоприятно въздействие и върху хората.

В момента изследователи извършват клинични изпитания с рапамицин в качеството му на противораков препарат.

Експерименти за удължаване на живота на мишите чрез диета с рапамицин се провеждат от екипи в различни университети, вкл. Тексаския и Мичиганския.

Две хиляди мишки са задействани в изпитанията. На 20-я месец от техния живот, който съответства на 60 години при човека, мишките започнали да получават рапамицин с храната.

Учените са установили, че експерименталните мишки живеят с 9-14% по-дълго от тези, които не получават рапамицин. Резултатът е бил по-ясно изразен при женските мишки. Все още не е изследван ефектът от хранене с рапамицин от по-ранна възраст.

Авторите на откритието смятат, че рапамицинът може да се използва за увеличаване на продължителността на живота и на хората. Има и риск обаче – веществото подтиска действието на имунната система и може да направи организма на човека по-податлив на инфекциозни заболявания.

Коментар