Google и Apple влизат в конфликт на интереси












Изпълнителният директор на Google Ерик Шмидт може да напусне борда на директорите на Apple, заради конфликт на интереси. Новината от тази седмица, че Google подготвя операционна система, поставя в деликатно положение CEO-то на компанията, който е ангажиран и в Apple.

И досега на Ерик Шмидт често се налаше да отсъства от съвещания, посветени на Apple iPhone. Макар и да се твърди, че системата Google Android е насочена към друг пазар, налице е риск двете компании да бъдат обвинени в заговор.

Наскоро Федералната комисия по ценни книжа започна разследване на двойната роля на Шмидт и още един топ мениджър от Google, които заемат места в борда на директорите на Apple.

Пускането на Chrome OS ще усложни допълнително ситуацията. Дейността на Шмидт в Apple може да се сведе единствено до плейъра iPod.

Най-логично е CEO-то на Google да напусне доброволно борда на директорите на Apple, коментира CNET News. Така двете компании ще продължат да пускат иновативни продукти, без да влизат в конфликт на интереси.

Коментар