Куриерска фирма следи персонала чрез GPS

14-годишно момиче от Сидни си изкарва джобни пари с разнасяне на рекламни брошури по адреси в почивните дни. И тя, и родителите й са доволни. По-точно доскоро бяха.

От няколко дена момичето е принудено от работодателите си да носи GPS по време на обиколките си в квартала. По този начин те могат да следят всяка нейна стъпка, за да са сигурни, че тя не само посещава всяка къща от нейния район, но и следва точно препоръчания й маршрут, за да спести време. Момичето предпочита да напусне.

От края на другия месец всеки разносвач в Сидни, който работи за най-голямата фирма в страната за доставка на рекламни брошури РМР, ще бъде следен от сателит. Това предизвика гнева на секретаря на един от големите синдикати, който призова правителството да внесе поправка  в закона за наблюдение на работното място, забраняваща използването на GPS за следене на персонала.

Възмутително е, че при първия си опит да спечели някой и друг долар, едно дете е третирано като престъпник, казват от синдиката. Наскоро правителството обяви намерението си да следи с подобна GPS технология сериозни нарушители на закона след освобождаването им от затвора.

Представител на съвета за граждански свободи нарече тази мярка позорна атака на човешкото право на лична свобода в работата. Подобна технология може да се използва неправилно и да дава информация на хора с нечисти намерения за местоположението на беззащитни деца.

РМР очевидно е предполагала, че някои служители ще напуснат, тъй като заедно с устройствата за следене е раздавала и форма за напускане. В нея се казва кратко и ясно: ”При тези обстоятелства чувствам, че вече не желая да разнасям поща за PMP и следователно прекратявам работа”.

PMP е първата компания в света, която използва GPS технология по този начин. Това й позволява да демонстрира на клиентите си, че техните брошури са доставени навреме, казва шефът на компанията.

Коментар