Приливни турбини захранват е-коли в Шотландия

Енергия от прилива се използва за захранване на електромобилите в Шотландия
(снимка: CC0 Public Domain)

Все повече страни по света възприемат електрическите превозни средства, което означава, че трябва да се обръща особено внимание на зареждането. В Шотландия, на остров Йел, са решили този въпрос по интересен начин: захранват електромобилите с… енергия от прилива.

Nova Innovation e изградила подводна мрежа от въртящи се приливни турбини, закрепени към дъното на океана. Те не могат да се видят от въздуха, а също така са проектирани да не представляват опасност за придвижващите се плавателни съдове. Едно е сигурно обаче – наличието на толкова много океанска вода е доста предвидим източник на електроенергия.

Върху 83-те квадратни мили на острова живеят 966 души. Подводните турбини вече захранват и къщи и предприятия на Йел, така че добавянето на системата за зареждане на електромобили е логична следваща стъпка.

„Сега имаме автомобили, които се захранват от прилива и отлива, което показва огромните стъпки напред, които правим в борбата с изменението на климата“, каза Саймън Форест, изпълнителен директор на Nova Innovation.

Засега морските изследователи все още оценяват ефектите от подводните турбини върху дивата природа. Според Андреа Копинг от Тихоокеанската северозападна национална лаборатория по животните, сблъсъците с турбини са възможни, но е малко вероятно да доведат до фатални инциденти с животни.

Коментари по темата: „Приливни турбини захранват е-коли в Шотландия”

добавете коментар...

  1. Симо

    Имаше такъв проект, преди години, за стотици милиарди, да се построи стена навътре в морето, нещо като язовир да е, и при прилив да се пълни а при отлива обратно, и да се сложат на отворите турбини, всеки ден във Великобритания има прилив и отлив и водата се покачва с около 4 до 5метра, и разчетите бяха, че няма да имат нужда от други електроцентрали, и това май прецака проекта, другите играчи в настоящата енергийния индустрия се разсърдиха и побутнаха тук там с малко парички и проекта беше прекратен и забравен

  2. ха

    Не си правете експерименти с приливите. Ще отнемете много от енергията на Луната и тя ще падне върху Земята. Ха, ха … някой умник да не помисли, че говоря сериозно.

Коментар