„Бърза“ клавиатура пише цели думи вместо букви

Тази клавиатура може да увеличи скоростта на писане от средно 40 думи в минута до на над 250 д/м
(снимка: Kickstarter)

Има хора, които пишат на клавиатурата толкова бързо, че човек може да им диктува, без да прави паузи или да забавя речта си. Всички останали обаче се нуждаят от време, за да изпишат думите, съставящи техните документи, блог-публикации или изказвания в социалните мрежи. Какво би станало, ако можеха с едно натискане на копче да изписват цели думи?

Точно това е идеята зад CharaChorder Lite – „бърза“ клавиатура, замислена да изписва цели думи вместо отделни букви. Тя е научена на някои „акорди“, чрез които може да изписва моментално цели думи.

CharaChorder Lite изглежда точно като обикновена клавиатура и всъщност може да се използва като такава – потребителите могат да изписват думите буква по буква, както е обичайно. Но това, което я отличава от другите клавиатури, е че с едновременно натискане на няколко клавиша потребителите могат незабавно да въвеждат цели думи. Това са нещо като „шорткъти“ за думи, които биват често използвани в писмените документи.

Излишно е да се казва, че различни думи се създават чрез натискане на различни комбинации от клавиши. Тези „акорди“ са многобройни и потребителите могат да си създават свои собствени, ако хилядите съществуващи акорди, включени в системата, не са им достатъчни.

Устройството е съвместимо с операционни системи Mac, Windows, iOS, Android и Linux. И тъй като цялата обработка се извършва в самата клавиатура, не е необходимо да се инсталира специален софтуер на компютъра или таблета на потребителя.

Според дизайнерите, с известна тренировка на новия вид клавиатура хората могат да увеличат скоростта на машинно писане от средно около 40 думи в минута до на над 250 д/м.

Лошата новина е, че CharaChorder Lite може и никога да не види бял свят. В момента тя е само идея, която набира финансиране чрез кампания в Kickstarter. Дали ще събере необходимата подкрепа, за да влезе в производство, не се знае.

Коментари по темата: „„Бърза“ клавиатура пише цели думи вместо букви”

добавете коментар...

  1. :o)

    Със сигурност идеята е добра, за хората които трябва да пишат много текст.
    Само , че вече дори аз на тъпия ми смартфон без да натискам 1 клавиш мога да издиктувам тонове текст. Така че трябва да се конкурирате с това, пичове. 🙂

  2. Бейб

    Това може и да дразни.
    Има такива неща в телефоните и в доста случаи те губят време.
    Скоростта на мисленето и системата на възпроизвеждане е иднивидуална.
    А и кому пък толкова трябва скоростното писане?
    По-скоро ми звучи като тренировка за андроид и ще стане като с Гугъл преводачите ,ще видите.Преводачът е добър, но като започне да изкарва различни думи само рутиниран ползвател може да го ползва правилно.
    Одобрявам Гугъла , а и преводачът му обича да работи с мен – лесно му е .
    / за да сравните нещата -копирайте този текст, вкарайте го в Гугъла и после го “обърнете”Имам предвид от български на английски и на немски език./

  3. ха

    При цена от $100 за най-евтината бройка … при условие, че китайците при големи количества са готови да продават и по $3 за бройка. Иначе въпросното съкращаване на думите е за тези на английски език – тук едва ли има толкова писачи на дълги английски текстове. Иначе за съкращаването на често използвани думи и части от тях – имаше си специално развита технология на времето, наречена стенография. Въпросните цели думи, които се отбелязваха със свои графични символи се наричаха сигли.

Коментар