САЩ задържаха терорист, искал „да унищожи интернет“

Службите на САЩ предотвратиха терористичен акт срещу интернет инфрасткруктурата
(снимка: CC0 Public Domain)

ФБР арестува по-рано тази седмица мъж от Тексас, който планирал терористична атака срещу един от центровете за данни на гиганта в онлайн търговията Amazon, за да унищожи интернет.

28-годишният Сет Арън Пендли възнамерявал да заложи експлозиви в център за данни на Amazon във Вирджиния. Според него, центровете на компанията обслужват ФБР, ЦРУ и други федерални агенции, предаде CNBC.

При подготовката на терористичната атака Пенди се е надявал да унищожи около 70% от целия интернет, става ясно от разследването. Очевидно той вярва, че мрежата е проектирана по такъв начин, че унищожаването на един център за данни ще доведе точно до такива последици.

Пендли привлякъл вниманието на ФБР, след като споделя плановете си за терористичния акт в популярния форум mymilitia.com. Той комуникира чрез приложение за криптирани съобщения с друг човек, на когото казва, че ще използва пластични експлозиви за атака срещу центровете на данни на технологична компания, „за да унищожи около 70% от интернет“.

Според разследването, Пендли искал да атакува центровете за данни, защото смята, че те обслужват ФБР, ЦРУ и други федерални агенции. Мъжът бил арестуван във Форт Уърт, след като получил от агент под прикритие взривно устройство и го сложил в колата си.

Съдебните документи сочат още, че Пендли е участвал в атаката на Капитолия по време на бунта от 6 януари, но според източниците, не е влязъл в сградата. Ако се докаже вината му, Пендли може да лежи 20 години в затвора.

Коментари по темата: „САЩ задържаха терорист, искал „да унищожи интернет“”

добавете коментар...

  1. Свой

    ФБР сами доказаха, че шпионират всички в америка. Няма такова нещо като неприкосновеност и лично пространство. Правителството в америка шпионира като лудо свойте граждани. Явно човека е прав, че шпионират през сайтовете като Amazon и не само.

  2. Фен

    Ха “комуникира чрез приложение за криптирани данни”. На всеки е ясно че няма такива приложения, няма протони, телеграми, няма трима, уйър, лайн и подобни. Който не вярва може да пробва с някоя интересна тема на разговор. Тези който не се контролират или веднага се купуват от някой голям или се фалират.

  3. ха

    Излагате се с тази статия. Психопати с лопата да ги ринеш както се казва.

Коментар