Важно ли е, че маймуни играят видеоигри с ума си?

Маймуна била научена да играе видеоигра с джойстик в експеримент на Neuralink
(снимка: Neuralink)

Neuralink – компанията за компютърно-мозъчни интерфейси на Илън Мъск – публикува видео, което показва маймуна, играеща видеоиграта MindPong с ума си. Може би този експеримент, който предизвика доста противоречиви отзиви, възвестява нова ера в технологичното развитие на човечеството?

Мозъчните сигнали от мозъка на маймуната Пейджър, 9-годишен макак, биват изпращани безжично чрез имплантирано в мозъка устройство. Надеждата на целия екип зад проекта е, че в крайна сметка технологията ще може да позволи на хората с увреждания, в т.ч. неврологични заболявания, да управляват дистанционно всякакви уреди около себе си – само със силата на ума си.

Маймуната първо била научена да играе на видеоиграта с джойстик. За това тя била възнаграждавана с бананово смути. По време на процеса на игра с мозъка устройството на Neuralink записвало информацията за това кои неврони какво правят, за да контролират движенията на животното. След това джойстикът бил изключен. Така технологията оставила маймуната да контролира геймплея само с ума си.

В публикация в блога на фирмата изследователите пишат: „Нашата мисия е да изградим безопасен и ефективен клиничен машинно-мозъчен интерфейс (BMI – Brain Machine Interface), безжичен и напълно имплантируем. Първата ни цел е да върнем на хората с парализа тяхната свобода – да общуват по-лесно чрез текст, да следват любопитството си в мрежата, да изразяват креативността си чрез фотография и изкуство и, да, да играят видео-игри!“.

Наред с това, според специалистите, подобна система би могла да се използва и за възстановяване на физическата подвижност, като се използва връзката за четене на сигнали в мозъка, които могат да се използват за стимулиране на нервите и мускулите в тялото. Този процес обаче тепърва ще трябва да бъде усъвършенстван.

Коментарът на самия Мъск по отношение на експеримента, както обикновено, беше смел. Той написа в социалните мрежи: „Първият продукт на Neuralink ще позволи на всеки човек с парализа да използва смартфона чрез ума си по-бързо от този, който използва палци за писане“. По-нататък той също подчерта, че голямата надежда на екипа на Neuralink е да даде възможност на обездвижените хора да ходят отново.

„Мозъчният контрол на компютърните курсори от маймуни не е съвсем ново и тази демонстрация надгражда редица работи, датиращи най-малко от времето на пионерските изследвания в началото на 2000-те“, коментира Андрю Джаксън, професор по невронни интерфейси в Университета в Нюкасъл.

„Контролът във видеото изглежда впечатляващ, но без да се види подходяща публикация на техните данни, е трудно да се каже как се вписва това постижение в текущото състояние на техниката“, допълва професорът.

Все пак той подчерта факта, че никъде по телата на маймуната няма кабели, и че мозъчните сигнали, изпращани безжично, е „определено нов и иновативен“ етап от развитието на мозъчно-машинните интерфейси.

„Именно това е напредъкът тук, според мен, и е важен както за подобряване на безопасността на човешките приложения (проводниците, преминаващи през кожата са потенциален път за инфекции), но и като начин за подобряване на хуманното отношение към животните, използвани в проучвания в сферата на неврологията“, казва проф. Джаксън.

Коментарът на професора не е единственият, който критикува фирмата, че вдига много шум около постижението си, без то да е подплатено с подходящи научни данни. Сериозната изследователска информация относно експеримента все още е оскъдна: Мъск и Neuralink са публикували една-единствена научна статия в „Journal of Medical Internet Research“ още през октомври 2019 г.

За сметка на това Мъск използва анонса като инструмент за набиране на талантливи хора за Neuralink. Той призова заинтересованите да се свържат с фирмата и да се присъединят към екипа.

Коментари по темата: „Важно ли е, че маймуни играят видеоигри с ума си?”

добавете коментар...

  1. Симо

    Това за русалките е майтап ама някой не се усещат

  2. Anonymous

    русалките са произлезли от маймуните преди около 6милиона години

    и русалка се катери по дървото!

  3. Симо

    Тестове доказват че маймуните са по умни от хората, решават бързо уравнения и имат феноменална памет, хората може би ги превъзхождаме само по абстрактно мислене нищо друго, те са по силни, по адаптирани за живота на земята, по умни и по паметливи.да си маймуна е по готино. Последното откритие е че русалките са произлезли от маймуните преди около 6милиона години

  4. Anonymous

    хората :

    имитация – аплодират

    истинското – мразят

  5. ха

    Anonymous ще те разочаровам. 2+2=4 Виж как успешно го написах в интернет…

  6. Anonymous

    Не бъдете наивни,
    В интернет няма място за истина!

  7. Anonymous

    Макак е и ще има дело за обида на маймуна.

    Макак с имплант е съвсем нов вид .

  8. Anonymous

    Мозъчният контрол на компютърните курсори от маймуни не е съвсем ново и тази демонстрация надгражда редица работи, датиращи най-малко от времето на пионерските изследвания в началото на 2000-те“, коментира Андрю Джаксън, професор по невронни интерфейси в Университета в Нюкасъл.

  9. Anonymous

    Няма дани – има измама!

  10. Anonymous

    Мъск и Neuralink са публикували една-единствена научна статия в „Journal of Medical Internet Research“ още през октомври 2019 г

Коментар