Нова версия за смъртта на Юрий Гагарин

Гагарин загина по време на учебен полет на МиГ-15УТИ на 27 март 1968 г.
(снимка: CC0 Public Domain)

В деня на космонавтиката, който днес честват Русия и други страни от постсъветското пространство, в медиите се появи нови версия за смъртта на Юрий Гагарин, извършил преди 60 години първия полет на човек в космоса.

Борис Волинов, два пъти герой на Съветския съюз и пилот-космонавт на СССР, разкри нова версия за смъртта на Юрий Гагарин, за която съобщава РБК. Според него, самолетът на Гагарин може да се е сблъскал с метеорологичен балон, който не може да се види при висока скорост.

Гагарин загина по време на учебен полет на МиГ-15УТИ, като с него катастрофира и пилотът-инструктор, командир на полк Владимир Серегин. Причината за инцидента все още не е установена.

Има няколко версии за трагедията, случила се на 27 март 1968 г., и е трудно да се установи истинската причина. Една от версиите, според Волинов, е, че войник е изстрелял метеорологичен балон. Това е устройство с тегло около един килограм, но ако самолетът се сблъска с него при висока скорост, щетите могат да са сериозни.

Борис Волинов се подготвяше за полети с Юрий Гагарин като част от първия отряд от космонавти. Впоследствие той стана член на комисията за разследване на причините за трагедията.

Коментари по темата: „Нова версия за смъртта на Юрий Гагарин”

добавете коментар...

 1. :o)

  Ясна е причината – партията не обича един човек да е обичан от народа.
  Народа трябва да обича партията.
  Някой стане ли прекалено голям герой за хората – го приключват и изглежда като нещастен случай, примерите са много – Гагарин, Гунди и много други.
  Просто това е комунизма – партията е ревнива за любовта на хората.

 2. Симо

  Ти отвадна си чипиран, личи ти

 3. Anonymous

  Mongolian death worm

  Кви са тея глупости .
  Нло нема.
  Дарвин е казал , човек е маймуна.
  Да ти си маймуна и мъск ще те чипира.

 4. Симо

  Ако част от балона влезне в двигателя на самолета, двигателя може да спре и белята става, но с името метеорологичен балон са наричали и НЛО и никои няма да ни каже истината…
  А монголския пустинен червей си е опасна работа, изгаря със електричество електрониката на АТВ, гледайте, lost tapes: Mongolian death worm, освен това е силно отровен. Романа Дюн е вдъхновен от историите за този червей. Монголските власти признават за съществуването на това животинче, което достига няколко метра дължина и на диаметър над 20см

 5. Anonymous

  Това е устройство с тегло около 1 кг., но
  ако самолетът се сблъска с него при висока скорост, щетите могат да са сериозни.

 6. Повече ум

  Аз мисля,че той не е умрял така! Не мисля че от един метеорологичен балон може да се умре

 7. Anonymous

  Конспираторите да споменат червеният червей под пустинята гоби може би е закачил опашката на самолета.

Коментар