Нова версия за смъртта на Юрий Гагарин

Гагарин загина по време на учебен полет на МиГ-15УТИ на 27 март 1968 г.
(снимка: CC0 Public Domain)

В деня на космонавтиката, който днес честват Русия и други страни от постсъветското пространство, в медиите се появи нови версия за смъртта на Юрий Гагарин, извършил преди 60 години първия полет на човек в космоса.

Борис Волинов, два пъти герой на Съветския съюз и пилот-космонавт на СССР, разкри нова версия за смъртта на Юрий Гагарин, за която съобщава РБК. Според него, самолетът на Гагарин може да се е сблъскал с метеорологичен балон, който не може да се види при висока скорост.

Гагарин загина по време на учебен полет на МиГ-15УТИ, като с него катастрофира и пилотът-инструктор, командир на полк Владимир Серегин. Причината за инцидента все още не е установена.

Има няколко версии за трагедията, случила се на 27 март 1968 г., и е трудно да се установи истинската причина. Една от версиите, според Волинов, е, че войник е изстрелял метеорологичен балон. Това е устройство с тегло около един килограм, но ако самолетът се сблъска с него при висока скорост, щетите могат да са сериозни.

Борис Волинов се подготвяше за полети с Юрий Гагарин като част от първия отряд от космонавти. Впоследствие той стана член на комисията за разследване на причините за трагедията.

Коментари по темата: „Нова версия за смъртта на Юрий Гагарин”

добавете коментар...

  1. Цветелина Коева

    Каква ирония на съдбата.Умрял е от мечтата си да полети.

  2. :o)

    Ясна е причината – партията не обича един човек да е обичан от народа.
    Народа трябва да обича партията.
    Някой стане ли прекалено голям герой за хората – го приключват и изглежда като нещастен случай, примерите са много – Гагарин, Гунди и много други.
    Просто това е комунизма – партията е ревнива за любовта на хората.

  3. Симо

    Ти отвадна си чипиран, личи ти

  4. Anonymous

    Mongolian death worm

    Кви са тея глупости .
    Нло нема.
    Дарвин е казал , човек е маймуна.
    Да ти си маймуна и мъск ще те чипира.

  5. Симо

    Ако част от балона влезне в двигателя на самолета, двигателя може да спре и белята става, но с името метеорологичен балон са наричали и НЛО и никои няма да ни каже истината…
    А монголския пустинен червей си е опасна работа, изгаря със електричество електрониката на АТВ, гледайте, lost tapes: Mongolian death worm, освен това е силно отровен. Романа Дюн е вдъхновен от историите за този червей. Монголските власти признават за съществуването на това животинче, което достига няколко метра дължина и на диаметър над 20см

  6. Anonymous

    Това е устройство с тегло около 1 кг., но
    ако самолетът се сблъска с него при висока скорост, щетите могат да са сериозни.

  7. Повече ум

    Аз мисля,че той не е умрял така! Не мисля че от един метеорологичен балон може да се умре

  8. Anonymous

    Конспираторите да споменат червеният червей под пустинята гоби може би е закачил опашката на самолета.

Коментар