В Гърция ще следят за работното време със смартфони

„Революционно” нововъведение в Гърция ще пази работниците от преумора
(снимка: CC0 Public Domain)

Гръцкият министър на труда Костис Хаджидакис предложи да контролира работното време на служителите чрез техните смартфони. За целта смартфонът на служителя ще трябва да бъде свързан към услуга на Министерството на труда.

Идеята зад това „революционно” нововъведение е да предпази гърците от преумора, каза министърът пред телевизия Skai, цитиран от Красная Весна. Предвижда се създаване на цифрова карта, която ще позволи на министерството да проследява работното време.

Самият служител ще отчита времето, когато е дошъл на работа и когато е напуснал работното си място. Министерството ще може да провери това чрез системата. По-рано Костис Хаджидакис обвини опозицията в разпространение на фалшиви новини, че според новия закон работниците биха загубили 8-часовия си работен ден.

В Гърция, както и в други страни по света, са в сила карантинни мерки. Затова много гърци продължават да работят отдалечено. Работодателите, от своя страна, бяха длъжни да докладват за това на правителството.

От 19 март в редица индустрии е забранено да се допускат служители на работното място, освен ако нямат отрицателен резултат от тест за коронавирус. Съответният законопроект за изменение на трудовото законодателство ще бъде внесен в парламента през май.

Коментари по темата: „В Гърция ще следят за работното време със смартфони”

добавете коментар...

  1. Съседи

    ..едно време им плащаха бонуси ако ходят на работа без закъснения, та това днес ми мирише като дистанционен контрол да не закъсняват при идване и да не подраняват при тръгване 🙂
    Както и да е, гърците това няма да го допуснат 🙂 Освен ако и за това не им дадат бонуси -ежемесечни разбира се..

  2. Маляка

    Ама много са се преуморили тия гърци бе, живи да ги ожалиш…

Коментар