Повратна точка в индустрията на „койните”

Биткойн все още е най-видният пример за метода на плащане чрез блокчейн
(снимка: CC0 Public Domain)

Coinbase, платформа за покупка и продажба на криптовалути като биткойн, стана първата голяма публична компания от този сектор в Съединените щати. Събитието от миналата седмица е ясен знак, че криптовалутите са нещо, което сериозно настъпва във финансовата индустрия – и няма да изчезне скоро. Който досега си ги е пускал покрай ушите, сега трябва да започне да слуша.

Акциите на Coinbase – които се търгуват под котировката COIN – завършиха първия си ден на ниво 328 долара за брой. Така в сряда вечерта новата публична компания достигна пазарна стойност от над 85 милиарда долара. През целия ден цената на Coinbase остана далеч над референтната цена от 250 долара, която Nasdaq определи преди започването на търговията. В един момент цената се вдигна чак до 429 долара. Преди излизането на Coinbase на борсата стойността на няколко други криптовалути също нарасна, а биткойнът достигна рекорд за всички времена.

С други думи, ако през последното десетилетие човек си е пускал покрай ушите новините за биткойн и блокчейн, сега вероятно е подходящ момент да се събуди. Директното включване на компанията в Nasdaq е „дебют” за криптовалутите, според Ерин Грифит от Ню Йорк Таймс. Сайтът за технологии и политики Protocol обяви събитието за „най-големия ден за криптовалутите по света”, отбелязва Vox.

„Не само, че това прави криптоваутите малко по-приемливи, но и дава на инвеститорите друг начин да инвестират в биткойни”, обясни Пол Вигна, репортер в ресора криптовалути в Уол Стрийт Джърнър.

Дори ако средният инвеститор не иска да купува или продава криптовалути, директното излизане на Coinbase означава, че сега инвеститори могат да влагат средства в „криптовалутната икономика”, и то в един от най-големите нейни играчи.

За тези, които все още не са наясно: криптовалутите са виртуални валути, изградени с помощта на блокчейн технология – вид децентрализирана база данни, която може да записва взаимодействия, като например покупки, в мрежа от устройства. Вместо човек да се довери на една система да записва всички взаимодействия (напр. централна банка), записът се води във всеки отделен възел на мрежата.

Биткойн беше първата криптовалута, създадена през 2009 г. от анонимен разработчик под псевдонима Сатоши Накамото. Тя е все още е най-видният пример за метода на плащане чрез блокчейн.

Оттогава досега се появиха много криптовалути и те се превърнаха в своего рода самостоятелен икономически сектор. Според някои анализатори, той струва трилиони долари. В исторически план криптовалутите досега бяха много нестабилни, но през последните години все повече традиционни финансови институции – такива като банки, инвеститори и регулатори – започнаха да ги забелязват, възприемат частично и по този начин да ги утвърждават.

И ето тук идва ролята на Coinbase. Докато хората могат да купуват директно криптовалути – един отделен купувач да продава на друг – Coinbase има за цел да улесни процеса, като се превърне в платформа за купуване, търгуване и продаване на няколко от тези различни валути, включително и биткойн. След основаването си през 2012 г. компанията се превърна в най-голямата от платформите за криптовалути в САЩ – по обем – и втората по големина в света, според Marketwatch.

В своята декларация до Комисията за ценни книжа и борси компанията съобщи, че има около 43 милиона потребители на дребно и че е натрупала 3,4 милиарда долара приходи до края на 2020 г., като повечето от тези средства идват от такси за транзакции.

„Това, което Netscape направи за интернет през 1995 г., е същото като това, което Coinbase направи за криптовалутите и блокчейн технологията през 2021 г.”, казва Роджър Лий, генерален партньор в инвестиционната компания Battery Ventures, която инвестира в Coinbase. „Интернет беше много непрозрачен и много абстрактна концепция за повечето хора в средата на 90-те. Netscape създаде обектив, чрез който светът да взаимодейства с интернет”.

Сега вече обикновените инвеститори имат възможността да получат собствен дял на този пазар. Това е голяма стъпка напред за криптовалутите, тъй като те стават официално призната част от икономиката.

Излизането на Coinbase на Nasdaq е само най-новият етап от „пътуването” на криптовалутите от етапа на нестандартно любопитство до фазата, в която това става инструмент за инвестиране и признат начин на плащане.

От 2018 г. насам Square – популярна услуга за обработка на плащания – позволява на повечето потребители на приложението за плащане Cash App да купуват и продават биткойни. И напоследък все повече от тях го правят. Финансовият директор на Square Амрита Ахуджа заяви през февруари, че миналата година 3 милиона души са извършили транзакции с биткойни в приложението, а само за януари 2021 година тези потребители са един милион.

По подобен начин и PayPal започна да позволява на потребителите да купуват криптовалути през своите профили. Платформата разшири възможностите си за придобиване на криптовалута през март и позволи на потребителите да обменят своите криптовалути в щатски долари, за да плащат за неща, които купуват. Изглежда, според анализаторите, остава само крачка, преди фирмата да позволи на потребителите да правят покупки с действителна криптовалута.

В по-широк план приложенията на блокчейн технологията започват да се появяват във все повече области на реалния живот. Блокчейн е от ключово значение за дигиталното изкуство, където вече се използват NFT – незаменими токени. Те станаха популярни едва през последните няколко седмици.

Блокчейн технологията също се появи в някои приложения за ваксинални паспорти, технологии за гласуване и дори в управлението на веригите за доставка на големи търговски мрежи. В същото време използването на блокчейн технология отваря широк спектър от рискове и предизвикателства, включително хакерство, липса на регулация, както и експоненциално нарастване на енергийното потребление.

Така че който досега е избягвал да се занимава с биткойни и криптовалути, вече трябва да се заинтересува, информира и ориентира.

Коментари по темата: „Повратна точка в индустрията на „койните””

добавете коментар...

  1. jj

    Цветелин Христов
    Само балъчета като теб могат да измамят. Да не си купувал уан койн на ружа 😀 Not your keys, not your coins!

  2. Койнер

    До Цветелин Христов
    Борисите в САЩ и брокерските фирми НЕ гепят ли също парите на хората?
    Колко много хора са изгорели от инвестиране в акции на американски компании и форекс?
    Явно си озлобен противник на криптовалутите.

  3. Цветелин Христов

    Нерегулиран пазар със китайци за собственици. В повечето случаи си мислиш че си купил койни, а на практика са ти гепали парите за да инвестират в нещо друго и като си искаш паричките с печалбата ти показват среден пръст.

Коментар