Светът се прощава със създателя на PDF

Като един от основателите на Adobe, Чарлз Гешке участва в създаването на софтуер, който революционизира начина за създаване на съдържание и общуване на хората
(снимка: Adobe)

Чарлз „Чък” Гешке – съоснователят на голямата софтуерна компания Adobe, разработила формата Portable Document Format (PDF) – почина на 81-годишна възраст. Гешке, който живееше в предградие на залива Сан Франциско, е издъхнал в петък, съобщиха от компанията.

„Като съоснователи на Adobe, Чък и Джон Уорнок разработиха новаторски софтуер, който направи революция в начина, по който хората създават съдържание и общуват”, каза изпълнителният директор на Adobe Шантану Нараен в имейл до служителите на компанията, на който се позовава TechXplore.

„Първият им продукт беше Adobe PostScript – иновативна технология, която осигури радикално нов начин за отпечатване на текст и изображения на хартия и предизвика революция в настолното издателство. Чък имаше безмилостен стремеж към иновации в компанията. Това доведе до появата на някои от най-трансформиращите софтуерни изобретения, включително вездесъщите PDF, Acrobat, Illustrator, Premiere Pro и Photoshop”, допълни Нараен.

След като печели докторска степен от университета Карнеги Мелън, Гешке започва работа в изследователския център на Xerox в Пало Алто. Там той се запознава с Уорнок, припомня Mercury News. Двамата напускат компанията през 1982 г., за да основат Adobe, като заедно разработват софтуера.

Малцина знаят, че през 1992 г. Гешке е оцелял при отвличане. Когато пристигнал на работа една сутрин, двама мъже хванали Гешке, по онова време 52-годишен, насочили към него пистолет и го откарали в Холистър, Калифорния. Там бил държан четири дена. Един от заподозрените, заловен с 650 000 долара откупни пари, отвел полицията до скривалището, където Гешке бил държан за заложник.

През 2009 г. президентът Барак Обама награди Гешке и Уорнок с националния медал за технологично развитие.

Коментари по темата: „Светът се прощава със създателя на PDF”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Никой не е вечен.

    Но, може би е далеч по-добре да бъде представен като създателят на Adobe.

    Колкото и да е известен PDF, той е просто един файлов формат. Няма нищо чак толкова революционно там.

Коментар