DDR5 паметите излизат от тестова фаза

Модулите DDR5 внасят значителни подобрения в оперативната памет
(снимка: Jiahe Jinwei )

Първата серийно произведена DDR5 памет завърши успешно фазата на тестване в заводите на Jiahe Jinwei и Netac. Двете китайски фирми произвеждат модули памет с чипове, доставяни от компании като Micron.

DDR5 чиповете на Micron наскоро бяха доставени на множество производители на памети. Всички те вече са в процес на пробно масово производство и оценка на технологичния потенциал на DDR5, съобщи Videocardz.

Netac потвърди, че фазата на оценка на тяхната DDR5 памет в сътрудничество с производители на дънни платки като Asus или MSI е завършена. Компанията съобщи, че не е имало проблеми и процесът е бил гладък. Системите, оборудвани с DDR5 памет, успешно са стартирали операционната система.

Паметта DDR5 значително повишава работните честоти – до 4800 MHz, без необходимост от прилагане на овърклок. Тази честота ще се поддържа от 12-то поколение Intel Core процесори Alder Lake, които се очаква да излязат до края на тази година.

Освен това DDR5 намалява напрежението и увеличава капацитета на паметта, в сравнение с DDR4 технологията. Модулите, произведени от компаниите Netac и Jiahe Jinwei, имат капацитет 32GB, тайминг 40-40-40 и номинално напрежение 1,1V.

За първи път в модулите DDR5 има захранващи вериги. Това също е основна промяна спрямо DDR4, която разчиташе на захранване от чипсета на дънната платка.

Коментар