Измамите в е-търговията гонят 20 млрд. долара тази година

Все повече потребители използват електронна търговия, а това стимулира измамниците
(снимка: CC0 Public Domain)

Загубите, причинени от измами с електронна търговия, ще се увеличат тази година до над 20 милиарда долара, спрямо $17,5 млрд. през 2020 г., което е ръст от 18%, според нова прогноза на Juniper Research.

Търговците трябва да направят повече и да прилагат стратегии за предотвратяване на измамите във всичките си канали за електронна търговия, или ще продължат да търпят големи загуби, препоръчва докладът. Използването на изкуствен интелект ще даде възможност за поведенческа биометрия в тази област, което ще увеличи сигурността във всички потенциални канали за измама.

Макар да искат да намалят нивата на измами, търговците ще се колебаят да въведат допълнителни усложнения в процеса на плащане. Ясните съобщения, свързани с проверките за сигурност и автоматизираните поведенчески анализи, използващи изкуствен интелект, са ключови възможности за запазване на потребителското изживяване.

„Въпреки че нуждата от сигурност е по-голяма от всякога, в конкурентната среда за електронна търговия търговците ще трябва да гарантират, че допълнителните проверки за сигурност са оправдани за потребителя”, коментира съавторът на изследването Сюзън Мороу.

Китай се очертава като най-големият пазар за измами с електронна търговия в света. На него ще се паднат над 40% от загубите от е-търговия в световен мащаб през 2025 г., на стойност над 12 милиарда долара, прогнозира докладът.

Експертите препоръчват на търговците, опериращи в Китай, да инвестират в откриване и предотвратяване на измами сега, или все повече ще се сблъскват с щети за и без това малкия си оперативен марж.

Коментар