Британски закон може да осуети сделката на Nvidia и ARM

Голямата сделка на Nvidia и ARM е под въпрос след законови промени във Великобритания
(снимка: CC0 Public Domain)

Великобритания започна да преразглежда някои важни законодателни актове след като се откъсна от Европейския съюз. Промените могат да засегнат и широко коментираната сделка по поглъщане на ARM от Nvidia.

Тази седмица властите в Обединеното кралство приеха закон, който им позволява да блокират всякакви транзакции с участието на чуждестранен капитал в 17 приоритетни области на икономиката, съобщи Nikkei Asian Review.

Изкуственият интелект, квантовите изчисления, телекомуникациите, отбраната и енергетиката са само някои от областите, в които сделките ще бъдат сериозно разглеждани, когато става въпрос за чуждестранни купувачи, за да не изтичат технологии от страната.

Участниците в транзакцията ще трябва да уведомят предварително органите на Обединеното кралство за намеренията си, в противен случай могат да получат глоба в размер на 5% от годишните приходи или 13,8 милиарда долара, в зависимост от това кое от двете е по-голямо.

На свой ред властите се задължават да преразгледат транзакциите в рамките на 30 работни дни. Все още е не е сигурно дали новите правила ще се прилагат за сделката на Nvidia и ARM, тъй като обикновено законите нямат обратна сила.

Но британските власти вече са изразили намерението си да проверят внимателно сделката, която породи много спорове в ИТ индустрията, по отношение на въздействието ѝ върху интересите на националната сигурност.

Коментар