Tenda RX3 – ново поколение рутер за Wi-Fi 6 мрежи

Гигабитовият Wi-Fi 6 рутер Tenda RX3 идва с поддръжка на най-актуалните мрежови технологии
(снимки: TechNews.bg)

Бeзжичният Wi-Fi стандарт продължава да се развива, предлагайки все по-високи скорости, повишена стабилност на връзките и възможност за обслужване на повече устройства в мрежата, наред с подобрения в сигурността. Всички тези предимства са заложени в новия стандарт Wi-Fi 6 (802.11ax).

На пазара вече се предлагат Wi-Fi 6 сертифицирани устройства и домашните потребители могат да се възползват от предимствата на новия безжичен стандарт, ако разполагат с бърза интернет връзка от своя доставчик, Wi-Fi 6 рутер и крайни устройства, които поддържат най-актуалната безжична технология. Двубандовият AC1800 рутер Tenda RX3 е нов продукт, който интегрира в себе си ключовите характеристики на Wi-Fi 6, за да издигне на следващо ниво домашното интернет преживяване.

Дизайн

Акцентът върху Wi-Fi 6 и гигабитовите скорости е силно подчертан в дизайна на кутията, с която се доставя новият рутер на Tenda. Още преди да я отворим, вече сме наясно с основните достойнства на устройството – това е модерен рутер с поддръжка на най-актуалните технологии, заложени в Wi-Fi 6, и изпълнен в типичния за Tenda стил, насочен към домашните потребители.

На лицевата страна на кутията виждаме голяма снимка на рутера с четирите антени. На обратната страна са публикувани описание и характеристики на рутера, сравнителна таблица със сходни модели на Tenda, която помага за избор на подходящо за нуждите устройство, както и схема за приложение на RX3 в домашната мрежа.

Вътре в кутията откриваме самия рутер, четирите антени, захранващ адаптер, един Ethernet кабел и документация, вкл. ръководство за инсталиране. RX3 лек и тънък, с бял цвят и форма, която съчетава приятно извивки и остри ръбове. Отгоре се намират само логото на Tenda и един светлинен индикатор. Две от четирите антени (по 6dBi всяка) се монтират отзад, а останалите две – отстрани.

Портовете и бутоните са разположени на задния панел на рутера. Тук виждаме един гигабитов WAN порт за външната интернет връзка и три LAN порта, също гигабитови, за кабелно свързване на устройства към рутера – компютри, телевизори и др. Откриваме още обичайните бутони за нулиране на настройките (Reset) и WPS за лесно безжично свързване на устройства, разположени отляво, и разбира се – гнездото за захранване, което се намира най-отдясно.

Характеристики

Tenda RX3 е “AX1800 Dual Band Gigabit Wi-Fi 6 Router” – това е съкратеното описание на модела, което говори много за неговите характеристики. Устройството с четириядрен процесор на 1,5GHz работи в два честотни диапазона: 2,4GHz, в който поддържа скорост на трансфер до 574 Mbps, и 5GHz, където скоростта достига 1201 Mbps. Така сумарната скорост на RX3 възлиза на 1775 Mbps!

Както казахме, този рутер е Wi-Fi 6 сертифициран, което означава по-високи, гигабитови скорости и възможност за работа с повече свързани устройства – до 35-45, според техническата спецификация, повишена стабилност на връзките и като цяло по-добро потребителско изживяване в мрежата при стрийминт, онлайн игри и други ресурсоемки приложения.

Това се постига чрез комбинация от технологии, поддържани от RX3. Рутерът на Tenda идва с MU-MIMO + OFDMA технология за ефективно разпределение на честотната лента между различните устройства в мрежата за едновременен достъп до интернет. OFDMA позволява на множество потребители с различни нужди от честотна лента да бъдат обслужвани едновременно, което е особено ценно при приложения като онлайн гейминг и HD видео стрийминг.

Друго предимство на рутера, когато става въпрос за производителност и високи скорости, е поддръжката на 1024 QAM (квадратурна амплитудна модулация) вместо досегашните 256 QAM, която позволява на RX 3 да изпраща към свързаните устройства повече данни наведнъж.

Интересна нова функция е ТWТ (Таrgеt Wаkе Тіmе, или целево времe зa cъбyждaнe). Tя поддържа свързаните към рутера Wі-Fі ycтpoйcтвaта cпящи, нo готови за paбoта, като така намалява консумацията на енергия и удължава живота на батерията им.

Важна отличителна характеристика на RX3 е поддръжката на новия алгоритъм за криптиране на предаваните данни WPA3, който прави много по-трудна задачата на хакерите, опитващи се да прихванат трафика в безжичната мрежа.

Tenda набляга и на характеристиката BSS Coloring, която намалява интерференцията от други източници на безжичен сигнал и по този начин води до по-ефективно оползотворяване на наличната честотна лента.

За RX3 са присъщи и други, познати от останалите модели на марката характеристики. Сред тях са възможност за създаване на мрежа за гости, мигриране на акаунти, поддръжка на IPv6, Beamforming+, управление от мобилно приложение, родителски контрол и др.

Наличност и цена

Гигабитовият Wi-Fi рутер Tenda RX3 е достъпен за покупки на българския пазар в търговската мрежа на официалния дистрибутор Most Computers. Устройството се предлага на цена около 120 лв. с включен ДДС и гаранция 3 години. Рутер с такива възможности ще посрещне без проблем нуждите от бърз и стабилен интернет на домакинства с множество потребители, разнообразни устройства и взискателни приложения.

Коментар