„Тиранията на Big Tech“: една книга и нещо повече

Време е за преоформяне на бизнеса и правния пейзаж на дигиталния свят, смята американски сенатор
(снимка: CC0 Public Domain)

„Тиранията на Big Tech“ – така се казва една нова книга, публикувана преди ден от американски автор, но не какъв да е, а сенатор. Това е сенаторът Джош Хоули от Мисури. Неговата книга мигновено стана хит в Amazon и бе препоръчана и похвалена като „фантастична“ в новия личен сайт на американския екс-президент Доналд Тръмп. Заглавието подсказва противопоставяне, което може скоро да се разгори като същинска война – политическа и икономическа – в която, волю-неволю, може да се окаже въвлечен целият свят.

В „Тиранията на „Big Tech“ Хоули твърди, че Facebook, Google, Amazon и Apple (Big Tech) са „най-сериозната заплаха за американската свобода след времето на монополите на златната епоха“. Първоначалният издател на книгата Simon & Schuster отмени договора на 7 януари 2021 г. след щурмуването на Капитол Хил в САЩ на 6 януари и отказа на Хоули да гласува на изборите на президентските избори в САЩ през 2020 г.

Regnery Publishing придоби правата за издаването на книгата на 18 януари с дата 4 май. В крайна сметка публикацията видя бял свят на 7 май. В момента това е най-продаваната книга в Amazon в категорията „медии и интернет – политика, компютри, технологии и комуникации“.

Олигархия с непреодолима икономическа и политическа мощ

В книгата си Хоули е категоричен, че корпорациите от „Big Tech“ са най-сериозната заплаха за американските свободи от десетилетия. Facebook, Apple и Google са техно-олигархия с непреодолима икономическа и политическа мощ, гласи резюмето на романа. „Десетилетия непроверено събиране на данни дадоха на „Big Tech“ по-целенасочен контрол върху ежедневието на американците, отколкото на която и да е компания или правителство в света“, се казва още в описанието на книгата.

Хоули твърди, че за да се промени картината, „грешките на прогресистите от миналото“ трябва да бъдат коригирани и влиянието на корпоративните и политически елити трябва да бъде ограничено. „Дойде време за преодоляване на тиранията на „Big Tech“ чрез преоформяне на бизнеса и правния пейзаж на дигиталния свят“, се казва в описанието на книгата.

Лицемерно

Въпреки, че заглавието е бестселър в Amazon, американските медии са въздържани в отразяването на появата на новото заглавие. Повечето от тях подчертават, че макар да е насочена срещу силните позиции на „Big Tech”, книгата се продава добре благодарение именно на „Big Tech” в лицето на Amazon.

Други медии пък забелязаха, че сенаторът се похвали за новата си книга в Twitter, друго лице на „Big Tech”, където той има над 600 хиляди последователя.

От „осанна до разпни го“

Опозицията достойно отвърна на удара. Политическият писател Гилад Еделман написа в Twitter, че изданието „крие позната критика на „Big Tech“ в рамките на политико-исторически аргумент, в който почти всеки важен момент е схванат напълно погрешно“.

Представителят Ерик Суолуел осъди книгата на Хоули заради лицемерието. „Измамна работа – този гений се противопоставя на „големите технологии“, докато продава книгата си чрез „големите технологии“. Моля, разкарайте този загубеняк“, написа Суолуел в Twitter.

В Twitter Хоули описа „пример от реалния живот“ за това, което той нарича „тиранията на Big Tech“ – решение на надзорния съвет на Facebook да подкрепи забраната на профила на бившия президент Доналд Тръмп. „Фалшив съд на @Facebook решава, че @Facebook може да прави каквото си пожелае, в този случай да блокира Доналд Тръмп без какъвто и да е процес или стандарти. Това правят монополите. Разбийте ги“, написа сенаторът.

Доналд Тръмп-младши, най-големият син на бившия президент, препоръча публично книгата на Хоули в Twitter ден преди излизането ѝ. „Джош е истински воин по тази тема и ние имаме нужда от повече хора като него, за да се справим. Прочетете я и се уверете, че всички сте информирани за това, което всъщност се случва“, написа той в… Twitter.

Като „…абсурдна пародия на селективната историография и популисткото дрънкане на саби“ определи книгата изданието New Republic. „Тя успява да следва типичния консервативен политически сценарий за омаловажаване на голямото правителство, докато в същото време авторът заема властово място“.

„Четенето ѝ е странно преживяване, макар и само защото вместо да се заеме с анемичния въпрос за културната война, Хоули се е заел с тема от реално значение: нарастващата мощ на американската технологична индустрия. Отвъд тази основна линия книгата е бъркотия, макар и потенциално важна, тъй като се опитва да прокара следите на дясната опозиция срещу Big Tech“, казват авторът на публикацията.

Коментари по темата: „„Тиранията на Big Tech“: една книга и нещо повече”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    КОнспираторски.Извънзени нема .Земята единствена обитаема ;от маймуни.

  2. Anonymous

    Тоя сайт също е част от тази игра

Коментар