Американска AI платформа открива развоен център в София

„Новият офис в България бележи ключов момент в растежа ни”, заяви Снежина Захария, CEO на Insurify
(снимка: Insurify)

Платформата за сравняване на застрахователни услуги Insurify, базирана на изкуствен интелект, отвори своя първи международен развоен център в София. В него вече работи екип от 15 софтуерни инженери и експерти по изкуствен интелект, специализирани в изграждането на технологии за бързорастящи пазари.

Ръководител на Insurify в София е техническият директор Константин Халачев, който до неотдавна водеше разработката на платформа за машинно обучение на търсачката Skyscanner. „Отварянето на софийския офис е признание за таланта и уменията на българската технологична общност, която получава възможност да се включи и развива професионално в глобалния контекст, където Insurify е позиционирана”, сподели той.

Начело на Insurify са Снежина Захария, която е основател и главен изпълнителен директор на компанията, и Тодор Кирязов – съосновател и главен продуктов директор. Захария създава компанията през 2013 г., след като лек автомобилен инцидент я изправя пред високи цени и разочароващ опит в пазаруването на автомобилни застраховки.

Тя идентифицира неразработена пазарна ниша и решава да създаде уебсайт за мигновено и персонализирано сравняване на застрахователни продукти. Базирана в Кеймбридж, Масачузетс, Insurify е успяла да продаде застраховки с покритие на стойност 170 милиарда долара на над 4 милиона клиенти от 2016 г. насам.

„Новият офис в България бележи ключов момент в растежа ни, тъй като чрез него продължаваме да подобряваме нашите продуктови линии за автомобилно, жилищно и животозастраховане”, каза Захария. През 2020 г. Insurify отбеляза 2,5-кратен ръст на приходите на годишна база и увеличи броя на служителите си над 3 пъти през 2020 г.

В близкото минало екипът ѝ у нас беше част от една от най-големите мета търсачки за самолетни билети – Skyscanner, която затвори офиса си в София през 2020 г., заради негативното влияние на Covid-19 пандемията върху международните пътувания.

Основен фокус на професионалистите в софийския екип ще бъде мащабирането на машинното обучение, персонализацията и технологиите за оформяне на препоръки към различните продуктови линии и канали.

Insurify планира да удвои броя на служителите си в София през 2021 г. Платформата работи с най-големите застрахователни компании в САЩ, а отскоро предлага и интегрирани застрахователни услуги в партньорство с Toyota.

Коментар