Спад в търсенето на мениджъри по време на пандемията

При избор на мениджъри вече се набляга на опита в управлението на отдалечени екипи
(снимка: CC0 Public Domain)

Пандемията Covid-19 доведе до по-слабо търсене на мениджъри на високи позиции в почти всички сектори у нас. Изключение правят единствено ИТ и аутсорсинг индустрията, където броят на отворените управленски позиции остава голям, според анализ на агенцията за подбор на персонал HRS България.

Откриването на подходящите хора за управленски позиции се превръща във все по-голямо предизвикателство за пазара на труда у нас, сочи анализът. Друга интересна тенденция е промяната на изискванията на компаниите към мениджърите, които наемат.

Професионалният опит и лидерските качества винаги са били основните критерии при избора на кадри на управленски позиции. Заради пандемията обаче сред водещите изисквания се нареждат опитът в управление на отдалечени екипи и умението за задържане и мотивиране на хора.

Промяна има и в очакванията на служителите към новия им работодател. Особено в настоящата обстановка стабилността и възможността за по-дългосрочен ангажимент са водещи при избора на компания от страна на кандидатите. Все по-силно изразено изискване на служителите е и гъвкавата политика за работно време и възможността за домашен офис.

Експертите по подбор на персонал очакват търсенето на мениджъри отново да се засили със затихването на пандемията и възобновяването на дейността на най-силно засегнатите бизнеси.