Бактерии могат да се използват като… батерии

Много видове бактерии генерират електричество, но някои го правят по-добре от останалите
(снимка: MIT)

Инженери от Масачузетския технологичен институт (MIT) напредват с разработка, която позволява използване на бактериите като източници на захранване. Те са измислили начин бързо да изберат измежду всички бактерии онези, които произвеждат най-добре електричество.

В дълбоки мини, на дъното на езера и дори в червата бактериите работят усилено, за да оцелеят в среда с ниско съдържание на кислород (за някои това е истинска отрова). Те генерират електричество подобно на малки, но мощни батерии. Учените вече са успели да използват това електричество в лабораторни експерименти, така че скоро с помощта на микроорганизми ще може да се захранва всичко – от биомодификации на тялото до батерии.

Има много видове бактерии, които генерират електричество, но някои го правят по-добре от останалите. Проблемът е, че те са трудни и скъпи за отглеждане в лаборатории, което значително забавя развитието на новите технологии. Инженерите от MIT обаче успяха: сега сортирането и идентифицирането на бактериите ще бъде много по-бързо от преди – може би именно това ще ги направи по-достъпни за приложна употреба.

Бактериите произвеждат електрони в тялото си и ги освобождават навън чрез малки канали в клетъчните мембрани. Този процес се нарича извънклетъчен електронен транспорт. Досега, за да определят способността на бактериите да произвеждат електричество, учените измерваха активността на протеините, които участват в този процес – но това е дълъг и сложен процес.

Новата технология, разработвана още от 2019 г., обаче позволява да се прилага ниско напрежение към бактериални щамове в рамките на микрофлуиден канал с форма на пясъчен часовник, което позволява дори плътно свързани клетки да бъдат отделени и измерени.

По този начин изследователите установяват, че бактериите с по-висока поляризуемост също произвеждат енергия по-активно от другите. Сега инженерите от MIT са заети с тестване на бактерии, които преди това бяха избрани като най-вероятните кандидати за практическа употреба.

Коментар