Истинската причина за срива на биткойн

Курсът на биткойн претърпя рязък спад вчера, слизайки под 40 000 долара за брой
(снимка: CC0 Public Domain)

Биткойн, най-популярната криптовалута, поевтиня с 12,66% вчера, като в един момент слезе до 38 586 долара за брой. По-рано тази година биткойнът струваше почти 65 000 долара.

В сутрешните новини като причина за пропадането медиите посочиха промяната в отношението към биткойн на главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск. Но тази причина не звучи убедителна. Проблемът е от съвсем различно естество.

Китай вчера забрани на финансовите институции и разплащателните компании да предоставят услуги, свързани с транзакции с криптовалута, и предупреди инвеститорите за спекулативната търговия с виртуални пари, съобщи Ройтерс.

Институциите, включително банки и системи за онлайн разплащания, вече не могат да предлагат на клиентите си услуги, свързани с криптовалута, като регистрация, търговия, клиринг и сетълмент. Това се посочва в съвместно изявление на три китайски финансови институции: Националната асоциация за интернет финанси, Банковата асоциация и Асоциацията за разплащания и клиринг.

„Напоследък цените на криптовалутите скочиха нагоре и спаднаха, а спекулативната търговия с криптовалута се възстанови, сериозно посягайки на собствеността на хората и нарушавайки нормалния икономически и финансов ред”, се казва в съвместното изявление.

Изявлението също така подчертава рисковете от търговия с криптовалути, свързани с факта, че виртуалните валути „не са подкрепени от реални стойности” и техният курс е лесен за манипулиране, а договорите за търговия с криптовалута не са защитени от китайското законодателство. Физическите лица обаче могат да продължат да притежават законно криптовалути.

По-рано, през 2017 г., Китай забрани дейността на местните борси за криптовалути. Това беше първата стъпка за задушаване на спекулативния пазар, който представляваше 90% от световната търговия с биткойни.

През юни 2019 г. Китайската народна банка излезе с изявление, в което се казва, че ще блокира достъпа до всички местни и чуждестранни борси за криптовалути и уебсайтове за първоначално предлагане на койни, за да ограничи цялата търговия с криптовалута.

Коментари по темата: „Истинската причина за срива на биткойн”

добавете коментар...

 1. Будалите

  Ако има идиоти ще и има и тарикати още се чудя как всеки си вярва че включва един компютър и става милионер. Биткойна се вдигна за да хване балъци който да си дадат парите и богатите да им ги вземат. Като лотарията милиони дават един прибира всичко хахахаха шматки

 2. Любо

  Давай си всичките пари за биткойн и стискай палци да не ги загубиш.ама искам да дадеш до последната си стотинка продава движими и недвижими имоти и купувай биткойни че да можем Да ви се смеем от сърце после на такива будали хахахаха

 3. mhm

  Глупости!

 4. Anonymous

  1G3Q8dPHogA77MbrusvbWyHHFRQB3AUZHw

  Пращай! Инвестицията ти е сигурна!

 5. btc

  sega e momenta da se kupuva

 6. op

  Нормален икономически и финансов ред е тогава когато печелят те и те контролират, когато печелиш без контрол, реда вече е “ненормален”(рааазбираш ли).

 7. Anonymous

  coinbase (-50%) за 50 дни.

 8. Anonymous

  Tesla (-4%) 1/25 за 1 млрд$ в btc

  М.Бъри PUTS днес +30% е +169 мил$

 9. Anonymous

  Крипто10 (-30%)

 10. Anonymous

  Трябва да скочи с 100% за 10 дни за 60 000$.

 11. Anonymous

  coinbase error .

  Избягаха ли собствениците с биткойните ?

  Ceга
  coinbase = (-9%)

 12. Anonymous

  кардано = (-20%)
  vix = +90%

  Днес = +70%

 13. Йордан

  Няма страшно, до 10-тина дни биткойнът отново ще надхвърли 60 000 долара.

 14. Anonymous

  Лавина (-42%)

Коментар