Как да изберем най-добрия дехидратор

Ползите от притежаването на хранителен дехидратор са много
(снимка: CC0 Public Domain)

Когато огладнеете „по никое време”, какво хапвате? Ако сте като повечето американци, в съзнанието ви вероятно изникват образи на чипсове, сладкиши или шоколадови блокчета. Вкусни са, но не са полезни за здравето.

За собствениците на дехидратори на храни закуската е вкусна смес от сушени плодове – домашно приготвени. На дехидратор могат да се направят ябълков чипс, чипс от зеле, сушени домати, бананов чипс и даже домашно говеждо месо.

Ползите от притежаването на хранителен дехидратор са много. Има ли сушени плодoве и зеленчуци у дома, човек може да хапне всякакви любими храни дори и извън сезона им. Може да си суши плодове и зеленчуци от собствената градина – за да е сигурен, че не са обработвани с нежелани химикали.

Сушените храни дори запазват повечето полезни хранителни вещества, така че сушенето е за предпочитане пред варенето на сладка, мармалади и компоти.

Видове дехидратори

Повечето модели дехидратори попадат в две основни категории: с вертикален поток и с хоризонтален поток, отбелязва Compact Appliance. Това е свързано с посоката на движение на въздуха в машината.

По принцип, дехидраторите с вертикален поток изискват храната да се подреди в тави, които се нареждат една върху друга. Източникът на топлина обичайно се намира или в основата на машината, или в горната ѝ част.

Тези дехидратори обикновено са най-достъпните варианти, но това е отчасти така, защото те не разпространяват топлината толкова равномерно. Повечето модели с вертикален поток обаче включват вентилатор, който да преодолее проблема.

Вертикалните модели работят достатъчно добре за повечето зеленчуци и плодове. По-трудно е да се направи сушено месо на тях – освен ако човек не положи усилие да размества тавите на ръка по време на процеса на дехидрация.

Ползи:

  • достъпни;
  • малки и компактни, обикновено не заемат много място и са лесни за съхранение;
  • често могат да се разширяват: позволяват да се купят повече рафтове, които да се добавят с течение на времето.

Едно наум:

  • не загряват толкова равномерно, колкото хоризонталните модели;
  • трябва да отделите време, за да разменяте тавите, за най-добри резултати;
  • работят по-добре с плодове и зеленчуци, отколкото с месо.

Дехидраторите с хоризонтален поток работят подобно на конвенционална фурна, като източникът на отопление е разположен отзад. Те са по-скъпи от вертикалните модели, но са известни с това, че дехидрират с по-равномерна скорост всичко в цялото устройство. Това ги прави идеалният избор за приготвяне на сушено месо.

В този смисъл хоризонталният дехидратор е най-лесен за използване: можете да го пуснете и да го оставите да работи, без да го наглеждате и без да се намесвате в работата му.

Ползи:

  • равномерно и ефективно дехидриране през цялото време;
  • може да се използва за месо и по-твърди зеленчуци;
  •  лесен за използване – не се изисква своевременна намеса;
  • може да се експериментира с по-амбициозни рецепти.

Едно наум:

  • обичайно са по-скъпи;
  • по-големи са като размер, изискват повече място на плота или шкафа (за използване и за съхранение).

Съображения

Размер и капацитет: както при повечето малки кухненски уреди, трябва да вземете предвид колко храна ще искате да приготвите в една партида и колко място имате на разположение, когато добавяте нов уред в кухнята си. По-малките модели, особено тези с вертикален поток, заемат по-малко пространство. Но те обикновено имат по-малък капацитет. Ако са налице голямо количество плодове за сушене, може да се наложи да се разделят на партиди, а това означава влошаване на качеството на част от храната.

Хората, които се сдобиват с големи количества храна от даден вид наведнъж – например стопаните на овощни градини, които в определени моменти берат големи количества от дадени плодове, може да предпочетат по-големите дехидратори, които поемат повече храна на една партида. Същото важи и за тези, които имат навика да пазаруват храна на едро.

Шум: тъй като обичайно дехидраторите имат вентилатор, те шумят. Общото ниво на шума обаче варира според модела. Този параметър трябва да бъде проверен преди закупуването на машината. За съжаление рейтингите за шум не са сред често срещаните спецификации, които да се намерят на етикета на уреда. Затова си струва да се попрочетат отзивите от потребители онлайн.

Удобни функции: има някои удобства, които си струват по-голямата инвестиция.

• Термостат: позволява контрол на температурата. Различните видове храни съхнат най-добре при различни температури, така че възможността да се регулира температурата в устройството е важна за постигането на най-добри резултати. Регулируемият термостат е нужен за всеки, който смята да суши повече от един вид храна.

• Таймер: дехидрацията на храна отнема часове, което улеснява… забравянето. Дехидраторът с таймер помага на собственика да остави машината да работи спокойно сама.

• Автоматично изключване: който иска да остави храната да се суши и после да си легне да спи, може да си вземе уред с функция за автоматично изключване. Струва си.

Коментари по темата: „Как да изберем най-добрия дехидратор”

добавете коментар...

  1. 112

    Скоро и готварски рецепти ще започнете да давате….

Коментар