Институт GATE започна голям проект в София

„Нашата мисия като изследователи е да превърнем института в мост между науката, правителството и индустрията”, заяви проф. Силвия Илиева, директор на институт GATE
(снимка: Институт GATE)

Институт GATE започна строежа на нова високотехнологична сграда в София с площ от над 600 кв.м., разположена между историческите сгради на факултетите по математика и информатика (ФМИ), физика (ФзФ) и химия и фармация (ФХФ) на СУ „Св. Климент Охридски”.

Сградата е проектирана с мисъл за осигуряване на енергийна ефективност посредством пасивни и активни мерки. Пасивните са високоефективни ограждащи елементи – стъкло и изолация. Активните са енергийно-ефективна система за отопление и охлаждане.

В сградата ще бъдат разположени иновационни лаборатории, зали за презентации и отворени пространства за срещи и дискусии. Тя ще се помещава на над 600 кв. м. площ, ще бъде на четири етажа и обезпечена с технологични решения, които позволяват мобилност и многофункционалност по време на експлоатационния режим.

„Нашата мисия като изследователи е да превърнем института в мост между науката, правителството и индустрията, да допринесем за повишаване на качеството на живота на хората чрез изследванията и мултидисциплинарните проекти, по които работим”, заяви проф. Силвия Илиева, директор на институт GATE.

„Сградата е първа стъпка в изграждането на националната изследователска инфраструктура в областта на големите данни и изкуствения интелект. Целта ни е  да създаваме нова изследователска култура, за да дадем възможност на младите изследователи да се развиват и да постигат научните си амбиции в страната и да мотивираме връщането на повече български изследователи от чужбина”, допълни тя.

Освен за изследователите на институт GATE, новата сграда ще бъде отворена за студенти и партньори за демонстрации, експериментиране и тестване на нови технологии и решения, както и за семинари и събития.

Институт GATE (Големи данни в полза на интелигентно общество), е инициатива на СУ „Св. Климент Охридски” и Chalmers University of Technology, Швеция. От основаването си досега институтът успя да привлече финансиране от национални и международни проекти, което надхвърля планираното над два пъти, а изследователите са с 15% над заложените.

Институтът вече започна два значими пилотни проекта с важно обществено значение – в приложните области „Градове на бъдещето” („Цифров двойник на града“) и „Дигитално здравеопазване” („Цифрово моделиране на пациенти с когнитивни нарушения”).

Коментари по темата: „Институт GATE започна голям проект в София”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Е сега, шаблонен, Дай да видим тоя адрес де. Хайде стига си ни държал в напрежение.

  2. ха

    Фофу толкова си шаблонен, че вече и троленето ти не се получава. Обучи се малко повече от някой западен трол, че да има смисъл да се води “дискусия”.

  3. Фофу

    Хайде пак една баба чебурушка запя носталгините. Едно време, оная ми ти наука. Източният блок какви световни марки правеше покрай тази наука … Западни специалисти идваха под разни прикрития да ни крадат идеите. И никак не е вярно, че повечето неща имаме вследствие на иконимическото ни разузнаване. И учебниците разни съветски учени ги преписваха из западните университети, и после нашите пък напите преписвха руските
    Та, кат ги разбираш тез работи, за кой адрес говориш, да ни светнеш все пак.?? Да видим каква наука е имало с гугъл стрийт. О, извинете със световно известните Датекс, какви ти жалки гугъл.

  4. ха

    На това място на времето се намираше почти завършения скелет на факултета по информатика към СУ (този който още си е ФМИ се планираше да остане само за математика). Говорим за една доста голяма сграда, която беше с изцяло метална конструкция. Въпросната сграда беше поне 2-3 пъти по-голяма от показания тук нов институт.

    Искам така само да отбележа, че тази очевидно добра инициатива показва как в днешните условия за наука не се отделят някакви колосални средства, както на времето. Виж, ако беше МОЛ, то много по-голяма сграда щеше да получи…

Коментар