Зелена светлина за „брака” на O2 и Virgin Media

Сделка на телеком пазара във Великобритания създава компания с оборот 11 млрд. лири
(снимка: CC0 Public Domain)

Органът по конкуренцията и пазарите в Обединеното кралство (CMA) разреши предложеното сливане между мобилния оператор O2, собственост на испанската телекомуникация Telefonica, и фиксирания оператор Virgin Media. Регулаторът издаде предварително одобрение на това сливане миналия месец.

И Virgin, и O2 продават услуги на едро на редица мобилни оператори във Великобритания, отбелязва RCR Wireless News. Virgin доставя наети линии на едро, а O2 предоставя мобилната си мрежа на компании, които нямат собствена.

Първоначално CMA имаше опасения, че след сливането Virgin и O2 могат да повишат цените или да намалят качеството на тези услуги на едро. Ако това се случи, може да доведе дотам други компании да бъдат принудени да предлагат по-нискокачествени мобилни услуги или да увеличат цените си на дребно. А това би се отразило негативно на потребителите.

След проучване на пазара CMA е стигнала до заключението, че предложеното сливане е малко вероятно да доведе до значително намаляване на конкуренцията във връзка с предлагането на услуги на едро.

CMA отбеляза, че разходите за наети линии са само относително малък елемент от общите разходи на конкурентните мобилни компании. Затова е малко вероятно Virgin да може да увеличи разходите за наети линии по начин, който да доведе до по-високи такси за потребителите.

„O2 и Virgin са важни доставчици на услуги за други компании, които обслужват милиони потребители. Важно беше да се уверим, че това сливане няма да доведе до по-лошо положение за тези хора. Ето защо проведохме задълбочено разследване”, каза Мартин Коулман, председател на CMA.

„След като разгледахме внимателно сделката, сега сме спокойни, че конкуренцията между доставчиците на мобилни комуникации ще остане силна и следователно е малко вероятно сливането да доведе до по-високи цени или по-ниско качество на услугите”, допълни той.

Одобреното сливане ще обедини най-големия мобилен оператор в страната O2 с кабелния оператор Virgin Media и неговия MVNO Virgin Mobile. Новото дружество ще има общ годишен приход от 11 милиарда британски лири.

Коментар