Qualcomm готова с 5G модем за индустриални IoT

Модемът Qualcomm 315 5G IoT ще ускори възприемането на 5G свързаност от типа „интернет на нещата“
(снимка: Qualcomm)

Американският чипмейкър Qualcomm Technologies разработи специален 5G модем за IoT устройства. Според компанията, Qualcomm 315 е първият продукт от този тип, оптимизиран за индустриални IoT приложения. Той включва всички компоненти, необходими за поддържане на 5G и 4G мрежи.

Очаква се Qualcomm 315 5G IoT Modem да ускори възприемането на 5G свързаност от типа „интернет на нещата“. Модемът ще намери приложение в оборудване за множество индустрии, включително търговия на дребно, енергетика, автоматизация и производство, селско стопанство, строителство, минно дело и други.

Qualcomm вярва, че нуждите на съвременния IoT включват безпроблемен преход на производствените мощности, обхванати от кабелни връзки, към безжични решения, способни да поддържат LTE и 5G свързаност.

Модемът поддържа 5G NR ленти „до 6 GHz“ и работи само в самостоятелен режим (SA) с възможност за превключване към LTE при необходимост. Може да се внедрява в частни или публични 5G мрежи чрез използване на мрежови дялове или пък изолирано.

Това решение е оптимално за IoT приложения, които могат лесно да бъдат интегрирани със съществуващите Ethernet и кабелни технологии. Негови предимства са още малкият размер и ниската консумация на енергия.

Qualcomm твърди, че модемът ще даде възможност за внедряване на ново поколение бързи, мощни и високоефективни IoT решения в различни пазарни сегменти като например производство, строителство, обществени места и т.нар. прецизно земеделие. Очаква се Qualcomm 315 5G IoT Modem да влезе в продажба през втората половина на 2021 година.

Коментар