Ford и Toyota водят откъм технологии за самоуправление

Технологията за самоуправление се доближава до своето практическо приложение в автомобилите
(снимка: CC0 Public Domain)

Водещи автомобилни производители като Ford Motor и Toyota Motor настигнаха ИТ гигантите в надпреварата за разработване на технологии за самоуправление. Това се доказва от последните данни за броя на патентите.

Гореспоменатите две компании заемат първите позиции в списъка на най-конкурентните фирми по отношение на патентите, свързани с технологиите за самоуправляеми коли.

Списъкът е съставен въз основа на проучване на патентите, издадени в САЩ към края на януари, проведено от японската Patent Result по поръчка на Nikkei. Според данните, Ford и Toyota са изпреварили Waymo на Alphabet, оглавявали предишния списък от юли 2018.

Тъй като технологията за самоуправление се доближава до своето практическо приложение, анализът твърди, че производителите на автомобили напредват повече от ИТ компаниите, използвайки опита си в производството на конвенционални автомобили.

В този ред на мисли като фактор за напредъка на конвенционалните автомобилни производители е посочен големият брой патенти, които те притежават в традиционните автомобилни технологии. Тъй като технологията за самоуправление се доближава до реалността, тези патенти „излизат на преден план“.

В анкетата е анализирана конкурентоспособността на компаниите според броя на патентните им и редица други фактори, свързани с тях – като например цитиранията в доклади от международни организации, броя на препратките, подадените жалби и др. На тази база за всяка фирма е формиран сбор от точки, който би трябвало да показва колко конкурентоспособна е дадена компания.

В класацията Ford оглавява списъка с над 6000 точки на база 1195 действащи патента. Следва Toyota с 1705 патента и 5349 точки. В топ-10 влизат още класически автомобилни производители като General Motors, Honda Motor и Nissan Motor.

Коментар