Разработват самозащитаващи се SSD устройства

Нови SSD wстройства идват с интегрират функции за киберзащита във фърмуера
(снимка: Phison)

Phison Electronics, разработчик на контролери за флаш устройства, и Cigent Technology, компания за киберсигурност, разкриха плановете си за съвместна разработка, която, според тях, „задава нов стандарт за киберсигурност“.

Двете компании твърдят, че това е първата и засега единствена линия „самозащитаващи се“ SSD устройства – с вградена защита на фърмуера срещу рансъмуер, кражба на данни и прониквания от вътрешни нарушители.

„Софтуерните системи за сигурност често са лесни за заобикаляне, но нашето патентовано многостепенно хранилище за самозащита е в състояние да направи критичните данни напълно недостъпни и буквално невидими за нападателите. Това дава на потребителите увереността, че техните поверителни данни и цифрови активи са защитени“, каза представител на Cigent в официално изявление.

Става дума за полупроводникови дискове на Cigent, които първоначално са били разработени за използване от американското правителство и военните. Сега фирмата предлага първите в света комерсиално достъпни SSD устройства от този тип.

Устройствата K2 и Denali интегрират функции за киберзащита във фърмуера на контролера Phison PCIe NVMe. Подходът осигурява активна защита възможно най-близо до данните – вътре в устройството за съхранение, под слоевете не само на приложния софтуер, но дори и на операционната система и BIOS.

Така, според двете фирми, SSD дисковете откриват и отблъскват атаки от типа рансъмуер, автоматично криптират и скриват чувствителни файлове при откриване на заплаха и създават зони в паметта на устройството, които са напълно невидими за всеки нападател.

Допълнителен слой защита се осигурява от софтуерния агент Cigent D³E за Windows. Той добавя ниво на многофакторно удостоверяване Zero Trust към всеки файл.

Според двете фирми, устройствата могат да служат като основен носител на данни за компютри с Windows, вторично вътрешно хранилище или външно хранилище, свързано чрез USB.

Коментари по темата: „Разработват самозащитаващи се SSD устройства”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Ей брей, не се наскърцахте с тия компании дето са все алчни и злоупотребяват. Защо въобще излязохте от пещерите ??

  2. Anonymous

    Всякакъв вид добавки и притурки са опасност за потребителя независимо дали са от хакери или от алчни компании, които пускат вируси, за да продават антивируси. Освен това тези компании се възползват от лични данни както и уж набедените хакери.

  3. Anonymous

    А как ще се защитим от самите антивируси и компании за киберсигуност на които също не може да се ваярва, че не злоупотребяват.

Коментар