Тайланд иска да покаже що е то „умен град”

5G инфраструктурата е предпоставка за създаване на напълно функционални умни градове
(снимка: CC0 Public Domain)

Нов „интелигентен град” в Тайланд, поддържан от единна комуникационна мрежа, ще обхваща павилиони, външни Wi-Fi, улично осветление, паркинги и много други публични функции и услуги.

Интелигентният град на база 5G Open RAN е Бан Чанг и ще може да поддържа различни сценарии на използване на мрежата: за управление на промишлени роботи, автоматизация на фабрики, телемедицина, авиация, логистика, прецизно селско стопанство.

Партньори в инициативата са Mavenir – доставчик на мрежов софтуер, National Telecom Public Co. Ltd. – държавна телекомуникационна компания, 5GCT – 5G доставчик на системи за интелигентни градове и Cisco Systems – компания за мрежови технологии.

В изявление на участващите компании се казва, че новата 5G инфраструктура „създава синергия между публичния и частния сектор за [създаването на] напълно функционален интелигентен град”, предаде Kioskmarketplace.

Географски градът се намира между Патая и Банкок, двата най-големи града в Тайланд. Местоположението има добри пътни връзки до международното летище Ю-Тапао в Патая, едно от най-новите и най-модерните международни летища, и индустриалната зона Мап Та Пхут, голям индустриален парк в едноименния град.

Благодарение на единната мрежа за умен град участниците – градската управа и нейните партньори – могат да разчитат на видимост и управление „от край до край” на своите услуги, вариращи от интелигентни павилиони, Wi-Fi мрежи на открито, улично осветление, видеонаблюдение за сигурност, услуги по паркиране, управление на отпадъците и др.

Всичко това би трябвало да позволи по-ефективно управление на ресурсите, намаляване на разходите и подобряване на живота на жителите на града.

Коментар