SpatialLabs – показва 3D изображения на лаптопа

Триизмерните обекти, които дизайнерите създават, могат да „излязат” от екрана и да се контролират
(снимка: Acer)

Нова серия лаптопи за професионални дизайнери могат да показват триизмерни, стереоскопични изображения без нужда от използване на 3D очила или други допълнителни приставки. Специалните мобилни компютри на Acer са предназначени за професионалисти, работещи в програми за проектиране и визуализация.

Лаптопите са създадени така, че триизмерните обекти, които дизайнерите създават, могат да „излязат” от екрана и в същото време да се контролират по традиционния начин – да се въртят, приближават и отдалечават – с помощта на наличната периферия. По този начин могат да се визуализират обекти като например проектирани сгради, механични компоненти, анимационни герои.

Новата функционалност SpatialLabs е постигната чрез комбинация от две камери, проследяващи очите, стереоскопичен 3D екран и технологии за рендериране в реално време.

SpatialLabs визуализира обекти като проектирани сгради, механични компоненти, анимационни герои
(снимка: Acer)

Очаква се технологията да бъде полезна за творци и проектанти, които могат да разглеждат своите модели в три измерения, да се приближават до тях, да се вглеждат в подробностите, да откриват потенциални грешки и да изпробват различни модификации. Това би трябвало да улесни процеса на проектиране.

„Съдържанието буквално се носи пред екрана, което позволява на създателите да разглеждат своите творения в реално време и на 360 градуса – без да са необходими специализирани очила”, казват от Acer.

Технологията SpatialLabs ще стане част от дизайнерския ноутбук Acer ConceptD
(снимка: Acer)

Технологията SpatialLabs обещава да помогне на графичните дизайнери и художници да визуализират по-добре своите творения. Производителят на компютри планира да пусне за първи път системата преди Computex, използвайки специализиран ноутбук Acer ConceptD.

Планът на компанията е първо да предложи технологията на разработчиците на игри на Unreal Engine чрез специализирана програма за разработчици. Тя е отворена от днес.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар