22 осъдени за Интернет пиратство във Финландия

Съдия от финландския град Турку осъди 22 души за Интернет пиратство. Те трябва да заплатят глоби в размер над 420 000 евро за щети, вследствие нарушения на авторски права, писа theregister.com.
Осъдените, някои от които още не са навършили 18 години, са били оператори или администратори на финладския торент сайт Finreactor в периода от август до декември 2004 г.
Заключението на съда е, че администраторите умишлено са създали услугата, за да нарушават закона за авторското право. Съдът отхвърли твърдението на обвинямите, че като оператори на сайта те не са носели отговорност за нарушенията, тъй като съдържанието е било предавано директно между потребителите и че техните сървъри не са били използвани нито за съхранение, нито за трансфер на материали, защитени с авторски права.
Съдът контрира това твърдение с аргумента, че услугата трябва да се разглежда като цяло и подсъдимите са били директно и значително замесени в действия, нарушаващи закона за авторските права.
За периода на функциониране на Finreactor приблизително 10 000 потребители са имали достъп до мрежата за свободен обмен на файлове. Използвайки услугата, те са прехвърлили данни с обем 29 625 терабайта. Това съдържание се записва на 450 000 CD-ROM дискове.
Присъдата на администраторите на Finreactor е най-големият случай на нарушаване на авторски права във Финландия досега. Прокурорите в град Турку първоначално бяха обвинили 32 души. В други градове на северната страна също има повдигнати подобни обвинения срещу над 60 човека. Те ще бъдат съдени в съответните местни съдилища.

Коментар