25-годишен РС работи все още във ферма за зайци

Компютър във ферма за зайци се употребява вече 25 години, установи конкурс на Intel за откриване на най-старите РС в Централна и Източна Европа. Г-жа Пироска Хорватне от малка компания в град Зомбатели, Унгария, използва този компютър, произведен през 1980 г., с процесор Intel 8088 и честота 8 Mhz.

Българският победител е компютърът на малката русенска компания „Равик ООД”. Компанията, която се занимава с търговия на потребителска електроника, е използвала компютър IBM, произведен през 1986 г., с памет 640 KB и HDD от 10 MB, за текстообработка и архивиране на информация за клиентите. В началото на 90-те компютърът е използван за заснемане на видео на големи събирания, събития и др., благодарение на вградена специална платка за добавяне на компютърна анимация.

Институтът към физика към Чешката академия на науките пък все още използва персонален компютър с Intel 80286 6/12 MHz, произведен през 1989 г, в лаборатория за феромагнитен резонанс поне три пъти седмично за координирането на научния апарат.

Най-старият работещ компютър в Румъния беше намерен във фабрика за стъкло в град Тарнавени, около 40 км от по-големия град Трагу Мурес, където е бил използван за съхраняване на основни счетоводни сметки и данни. Компютърът е с марка Hyundai и използва процесор IntelXT с честота 6MHz, който, както казва притежателят му, все още се справя с нуждите на компанията.

Победителят от Словакия е Институтът за експериментална физика към Академията на науките. Той участва с персонален компютър от 1986 г. с процесор Intel 8086 / 8 MHz. Компютърът все още се използва по 24 часа на ден за събиране и архивиране на данни на неутронов монитор на най-високата точка на връх Ломники. Компютърът се намира на 2,633 метра височина.

Конкурсът на Intel се провежда през последните две години със съдействието на местните медии и дистрибутори в пет държави от Централна и Източна Европа – България, Чехия, Унгария, Румъния и Словакия. Целта е да се подчертае фактът, че дългото отлагане на обновяването на персоналните компютри и други ИТ устройства е рисковано и може да доведе до спиране на работата и по-големи административни разходи.

„Резултатите показват, че компаниите отлагат обновяването на компютрите си поради различни причини – от специфичния софтуер, с който са свикнали, до липсата на средства и сантиментални спомени. За нас беше важно да покажем, че колкото по-стар е един компютър, толкова по-големи са разходите за неговото действие”, коментира Павел Свобода, PRмениджърна Intel за региона на Централна и Източна Европа.

Всички победители в конкурса получиха чисто нов компютър с най-съвременна технология. Партньори в инициативата от България бяха компанията РИСК Електроник и и вестник „Дневник”.

Коментари по темата: „25-годишен РС работи все още във ферма за зайци”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    атака той може да работи от 1968 до 2013

Коментар