XPG GAMMIX S11 Pro – ултра-бърз SSD за гейминг

XPG GAMMIX S11 Pro е проектиран за геймъри, ентусиасти и професионалисти във видеообработката
(снимки: TechNews.bg)

Тайванският бранд XPG се наложи в последните години сред геймърската общност и РС ентусиастите с достъпните си продукти, най-вече памети и сторидж устройства като SSD, които специализираните издания често определят като най-конкурентни по отношение на цена-производителност. Марката е силно застъпена и на българския пазар с широко разнообразие от продукти, като особен интерес предизвикват SSD устройствата.

Ярък представител на геймърската линия SSD с марката XPG е моделът GAMMIX S11 Pro, който въплъщава в себе си едни от най-силните качества на бранда. Това устройство за вграждане в настолни и мобилни компютри с интерфейс PCIе Gen3x4 поддържа скорости на запис и четене съответно 3500 MB/s и 3200 MB/s и е достъпно в търговската мрежа на цена от около 150 лв. (с ДДС) за вариант с капацитет 512GB и гаранция 5 години. Налични са още модели с капацитет 256GB, 1TB и 2TB.

Дизайн

GAMMIX S11 Pro се доставя в характерната за XPG кутия в черно и червено – цветове, които са „запазени” за геймърите. На лицевата част са показани главните достойнства на SSD диска – 3D NAND памет, протокол NVMe 1.3, SLC кеширане и LDPC корекция на грешки. На задната страна на кутията са изброени по-подробно техническите характеристики на устройството.

В прозорчето отпред се вижда в целия си ръст самият SSD. Определено дискът хваща око, най-вече с монтирания отгоре охладител, който има аеродинамична и леко хищническа форма, вдъхновена от състезателните коли, с ярки червени ленти от двете страни и черно в средата, на което се откроява бялото лого на XPG. Този дизайн подчертава спортния дух на GAMMIX S11 Pro и същевременно поддържа диска хладен –  температурата остава с 10 градуса по-ниска спрямо подобни устройства без охладител.

S11 Pro е изпълнен в стандартен форм-фактор M.2 2280 (широчина 22 мм, дължина 80 мм), както и повечето други SSD-та с подобно предназначение. Може да се монтира както в настолни компютри, така и в лаптопи с интерфейс PCIe Gen3x4 и актуални Intel и AMD платформи, които имат M2 порт. Наличието на охлаждащ капак прави диска малко по-дебел от обичания SSD, така трябва да имате предвид тази особеност, ако планирате да го използвате в лаптоп и особено в ултрабук.

Моделът няма RGB светлини, както екстравагантният XPG Spectrix S40G, но това все пак е екстра с ограничен ефект, който е видим само при РС-та с прозрачни кутии. Теглото на SSD диска е само 11 грама.

Производителност и надеждност

GAMMIX S11 Pro използва 3D NAND флаш памет от тип TLC (три бита на клетка), но поддържа SLC кеширане (псевдо-режим с един бит на клетка) и разполага с DRAM буфер (за mapping таблиците) – две решения, които повишават чувствително бързодействието на SSD диска.

Съгласно спецификациите от производителя, при идеални условия GAMMIX S11 Pro достига скорости на последователен запис и четене съответно 3500 MB/s и 3000 MB/s. Показателите за IOPS (входно-изходни операции в секунда) при произволен запис/четене са съответно 390K/380K. Бенчмарк тестове на диска показват близки до декларираните стойности:

GAMMIX S11 Pro е проектиран с грижа за интегритета на данните. Устройството поддържа LDPC (Low-Density Parity-Check) за проверка и корекция на грешки, криптиране от край до край и RAID конфигурации, което е предпоставка за надеждна и стабилна работа, със сигурен трансфер на данните. Неслучайно производителят дава 5 години гаранция за своя продукт.

Важният показател TBW (Terabytes Written – записани терабайти през жизнения цикъл на устройството) е 320TB за модела 512GB, а показателят MTBF (средно време между откази) е 2 000 000 часа.

Приложение и цена

XPG позиционира GAMMIX S11 Pro като SSD диск за геймъри, овърклокъри и ентусиасти, а също така и за професионалисти по обработка на видео. Предимствата на този диск са висока производителност, интегритет и сигурност на данните, по-студена работа, благодарение на вградения охладител, и разбира се – надеждност, подплатена с 60 месеца гаранция.

Геймърският XPG GAMMIX S11 Pro SSD се предлага в търговската мрежа у нас от партньорите на официалния дистрибутор Most Computers на цени около 150 лв. с включен ДДС за варианта с капацитет 512 GB. Могат да се намерят също моделите с капацитет 256GB и 1TB.

Коментар