Изкуствен интелект проектира чипове по-добре от човек

Алгоритми с изкуствен интелект се оказват по-ефективни от хората при проектиране на чипове
(снимка: CC0 Public Domain)

Изследователи от Google установиха, че изкуственият интелект (AI) е способен да разработва пълноценни чипове и потенциално може да прави това по-ефективно от хората специалисти в тази област.

Процесът на проектиране на физически макет на компютърен чип отнема много време. За да подобрят ефективността, изследователите от Google Research са използвали технологии за машинно обучение, съобщи ZDNet.

Специалистите на Google са разработили поредица от алгоритми и са ги научили да възприемат дизайна на чипа като пъзелна игра, в която частите са основните компоненти на бъдещия чип. Целта на играта е да се постигне определен праг на качество и ефективност на готовата схема.

Оценката на достигнатите показатели е извършена въз основа на набор от 10 хиляди готови дизайна на микросхеми, които изследователите са дали на алгоритмите под формата на обучителен материал преди началото на експеримента.

Докато проектирането на микросхеми може да отнеме отнеме месеци на хората, алгоритмите на AI се справят с тази задача само за шест часа. В същото време готовите схеми се оказват сходни, а в някои случаи дори по-ефективни от разработените от човек.

„Нашият метод генерира физически макет на чипа за около шест часа. Обикновено такива задачи изискват месеци работа на хора експерти”, отбелязват изследователите от Google Research.

Според тях, методът не само съкращава времето за разработка, но също така подобрява качеството на крайния резултат, тъй като алгоритмите позволяват по-точно решаване на проблеми, свързани с намиране на желаното местоположение и комбинацията от компоненти, изграждащи чипа.

Експерти от Google Research отбелязват също, че методът за проектиране на чипове с изкуствен интелект вече е приложен на практика при разработката на последното поколение тензорен процесор на Google.

Още през миналата година интернет компанията обяви, че експериментира с AI при разработване на собствени процесори. Ръководителят на отдела за изкуствен интелект Джеф Дийн отбеляза, че подобен подход ще намали разходите за разработка и в същото време ще помогне за създаване на по-ефективни дизайни за микрочипове.

„Възложихме на нашите инженери да експериментират с този метод и искаме да видим как могат да го адаптират към работните им процеси”, казва Дийн.

Коментари по темата: „Изкуствен интелект проектира чипове по-добре от човек”

добавете коментар...

  1. mahony13

    Точно написано наи скоро време ще стане опасно за човека но ще е за жалост късно.

  2. Anonymous

    Скайнет проектира паметта на ммодел 101.

Коментар