Заплаха ли е биткойн за традиционните пари?

Биткойн излетя и стана привлекателен без стабилна финансова основа, смятат анализатори
(снимка: CC0 Public Domain)

Заплаха ли са криптовалутите за традиционните пари? Могат ли електронните монети да разклатят класическите разплащателни средства и да подкопаят тяхната стойност? Този дебат пламна сред специалистите, след като в началото на седмицата бившият американски президент Доналд Тръмп заяви, че биткойн е „измама, насочена към американския долар”.

В духа на своя слоган – да направи Америка велика отново – Тръмп навярно е имал за цел да задържи долара като стойностна и стабилна валута,  с която борави целият свят. Това беше така преди десетилетия, но възходът на еврото – валутата на ЕС – детронира долара като „валутата на света”, както я нарича Тръмп, коментира BBC.

Икономистите никак не са единодушни как ще се развият взаимоотношенията между новото поколение дигитални валути и традиционните пари.

Биткойн – заплаха за всички основни валути

Джъстин Уркхарт-Стюарт, съосновател на Seven Investment Management и на „Регионална инвестиционна платформа”, смята, че биткойн носи потенциална заплаха от дестабилизиране на валутите. Защото „е излетял по такъв начин, че е създал популярност и привлекателност без никаква стабилна финансова сила”.

Икономистът обвинява особи като Илън Мъск за поскъпването на биткойн. Според него, това са хора, „които се държат глупаво”, което пък кара широката общественост да вярва, че криптовалутата е надеждна и може да ѝ се има доверие.

„Биткойн е опасен, защото се опитва да създаде ниво на доверие към ненадеждна и напълно необоснована форма на стойност”, казва Уркхарт-Стюарт.

Доста често недостатъчно грамотни мераклии биват привличани в неподходящо време към нещо, за което смятат, че може да донесе бързи печалби, казва още Уркхарт-Стюарт. „За тях няма значение какво е, независимо дали е биткойн, или GameStop, или AMC – те вярват, че това е нещо, на което можете да заложите”.

Това не е всичко. Според икономиста, нарастващата тенденция млади хора, които имат известно разбиране за технологиите, да поемат огромни рискове, е съчетана с факта, че те не са били научени да боравят правилно с пари. Уркхарт-Стюарт твърдо вярва, че националната образователна система трябва да включва обучение и за това как да се управляват развиват семейните финанси.

„Това, което имаме сега, е младо поколение играчи, които нямат познания за финансовото планиране и развитие”, подчерта Уркхарт-Стюарт. „Те виждат, че се купуват и продават разни неща, но нямат идея как да създават дългосрочно богатство”.

Няма заплаха за традиционните пари

На обратното мнение е Нийл Уилсън, главен пазарен анализатор за Markets.com. Той смята, че биткойн определено не е валута. Казва, че за да се квалифицира нещо като валута, то трябва да има следните функции и свойства:

  • бройна единица;
  • осигурен добър запас от стойност;
  • да може да се използва за разплащане.

„Аз наричам биткойн по-скоро ценна книга, нещо като акция или облигация”, казва Уилсън. „Въпреки че се харесва масово, това нещо е твърде нестабилно, за да бъде валута – тя се движи повече, отколкото повечето акции”. Той обяснява, че при криптовалутите хората най-вече купуват, за да „държат нещо” и да инвестират, вместо да се разплащат, както се харчат пари.

Уилсън не е особено съгласен с Тръмп, че крипто-валутата заплашва американския долар, но споделя, че все пак биткойн може да представлява лека заплаха за златото. „Средствата, чрез които САЩ упражнява влияние върху света, са предимно от долара и държавата няма да се откаже от това, така че не виждам биткойн като заплаха изобщо”, казва той.

„Правителствата не харесват другите хора да създават пари – засега изглежда, че властите толерират криптовалутите, но в крайна сметка ще установят свои собствени цифрови валути и ще изтласкат биткойн навън”, заключава Уилсън.

Коментари по темата: „Заплаха ли е биткойн за традиционните пари?”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Средствата, чрез които САЩ упражнява влияние върху света, са предимно от долара и няма да се откаже от това.

  2. Anonymous

    Биткойна е напълно законно средтво за пране на пари!

  3. Anonymous

    и ще изтласкат биткойн навън”, заключава Уилсън

    Къде е навън ? Китай ?

  4. Anonymous

    Джим Роджърс :

    зад $ – ядрените томаховки

    зад btc – програмисти

  5. к

    Биткойн е най-твърдите пари, независещи от правителства и мафия, а само от математиката. Колкото повече хора се образоват и разберат какво е биткойн, толкова по-стабилен става.

  6. Anonymous

    13 г след създаването :

    акция ли е ?
    валута ли е ?
    дигитално злато ли е?
    може ли да се спечели ?
    може ли да се изгуби ?
    заплаха ли е ?
    възможност ли е?

    След още 100г :

    Какво да правя ?
    Да чакам ли ?
    Да купувам ли нац дигитални валути ?

Коментар