Google планира собствени процесори

Google разглежда възможността за разработка на собствени процесори, предназначени за вграждане в сървъри, твърди Блумбърг. Компанията планира да използва архитектура ARM, която намира широко приложение в мобилните устройства, благодарение на ниската си енергийна консумация.

Използвайки собствени процесори в своите центрове за данни, Google ще осигури по-тясно взаимодействие между хардуера и софтуера и така ще повиши ефективността. Все още обаче интернет гигантът не е взел окончателно решение дали да предприеме подобен ход.

Google проектира самостоятелно центровете си за данни по целия свят, но досега не е разработвал процесори. Ако компанията започне да си прави и чиповете, Intel ще загуби един от основните си клиенти за сървърни процесори.

По данни на Блумбърг, в момента Google заема пето място в списъка на най-големите клиенти на Intel, формирайки 4,3% от приходите на процесорния гигант, който пък контролира 95% от световния пазар на сървърни чипове.

През последното тримесечие Intel продаде сървърни процесори за 2,9 млрд. долара, бележейки ръст от 12%, в сравнение със същия период на миналата година. Ръстът в търсенето на подобни чипове компенсира в известна степен слабия пазар на процесори за РС, който се сви с 3,5% за същия период.

По-рано тази година Google се присъедини към инициативата OpenPOWER Consortium, в рамките на която IBM (втория по големина производител на сървъри) планира да лицензира технологии с микропроцесорна архитектура POWER на външни компании, за да я използват в своите центрове за данни.

За интереса на Google към процесорите свидетелства и обявата за наемане на инженер по разработка на цифрови схеми, публикувана на сайта на компанията. В частност, посочват се ангажименти като разработка на базови компоненти за сървъри, мрежи и системи за съхранение на данни.

Коментар