САЩ назначиха критик на Big Tech в търговската комисия

Лина Кан настоява за по-строг контрол над технологичните гиганти
(снимка: Lina Khan / Twitter)

Лина Хан, антитръстов експерт от високо ниво и отявлен критик на Big Tech, бе избрана за член на Федералната търговска комисия на САЩ. Сенатът одобри назначаването на Хан с 69 на 28 гласа.

Президентът Джо Байдън номинира професорката от Юридическаката школа в Колумбия за комисар на FTC през март, припомня Engadget. През 2017 г. тя публикува статия в Yale Law Journal, която разкритикува антитръстовата рамка на САЩ, твърдейки, че сегашните закони и политики вече не са адекватни и достатъчни, за да държат под контрол големите технологични компании.

По време на изслушване през април Лина Хан заяви, че способността на ИТ гигантите да доминират на един пазар им дава, в някои случаи, възможност да се разгръщат на съседни пазари.

„Толкова съм благодарна на Сената за това потвърждение”, написа Лина Хан в социалните медии. „Конгресът създаде Федералната търговска комисия, за да защитава лоялната конкуренция и да брани потребителите, работниците и честния бизнес от нелоялни и измамни практики. Очаквам с нетърпение да подкрепя тази мисия с енергичност и да служа на американската общественост”.

Байдън все още не е назначил постоянен председател на агенцията или някой, който да ръководи антитръстовото отделение на Министерството на правосъдието, отбелязва Ню Йорк Таймс. В администрацията му обаче има и други видни антитръстови експерти.

По-рано тази година президентът назначи Тим Ву, защитник на мрежовия неутралитет, който измисли самия този термин, за съветник на Белия дом в Националния икономически съвет.

Коментар