Корпоративният сторидж на Seagate – гъвкав, ценово-ефективен и производителен

Сторидж устройствата на Seagate са гъвкаво и ценово-ефективно решение в центровете за данни
(снимка: Seagate)

Малки или големи, днес фирмите и организациите от всички сектори са изправени пред едни и същи предизвикателства – как и къде да съхраняват данните си. Водещият производител на сторидж системи Seagate има отговор на тази нужда.

Проучване на IDC, проведено в периода 2018-2025 г., ясно показва тенденцията – обемът от данни в световен мащаб расте в експоненциална зависимост. Ако през 2018 г. са отчетени 33 зeтабайта (ZB) данни, до 2025 г. анализаторската компания очаква обемът на данните да достигне немислимите засега 175 ZB.

Отчитайки този тренд, все повече производители се ориентират към разширяване на традиционното си портфолио от решения и започват да предлагат нови, корпоративни системи за съхранение на данни. В резултат на непрекъснатото усъвършенстване на технологиите, на пазара се появяват разнообразни сторидж системи, а на клиентите се налага да избират между множество варианти – от традиционните твърди дискове, през изцяло флаш-базираните до хибридните флаш решения.

Глобалният обем на данните ще нараства експоненциално в близките години
(източник: IDC, Seagate)

Изборът на най-доброто решение за конкретния бизнес става все по-труден, особено когато трябва да се съчетаят понякога несъвместими изисквания към сторидж системите. Но въпреки това ясно се забелязва определящ фактор – SSD дисковете са предпочитани за бизнес приложенията.

Предимствата на SSD решенията са известни – на първо място това е по-висока производителност по отношение на входно/изходните операции в секунда (IOPS), в сравнение с традиционните хард дискове (HDD). За критичните бизнес-приложения този показател е особено важен и накланя везните към избор на изцяло флаш-базираните решения. В съчетание с непрекъснато намаляващите цени на флаш сториджа, става ясно защо SSD сториджът е все по-предпочитан от клиентите.

И въпреки че SSD системите печелят все повече привърженици и този пазарен сегмент бележи ръст през последните четири години, хибридните решения (съчетание от SSD и твърди дискове) продължават да доминират с най-голям пазарен дял.

Като отчита пазарните тенденции, Seagate предлага на клиентите, търсещи висока производителност, изцяло флаш-базирани решения с конкурентни съотношения цена/производителност. Но водещият производител на сторидж продукти е предвидил и хибридни варианти за онези, които предпочитат оптимизирано решение в рамките на определен бюджет.

Твърдите дискове Seagate са широко застъпени на пазара у нас, а наскоро компанията обяви, че ще доставя в България и най-новите си решения за съхранение на данни с фокус върху корпоративния сегмент в партньорство с дистрибутора ASBIS България.

Новите корпоративни предложения на Seagate са групирани в няколко фамилии според техническите си параметри:

Seagate Exos Е и Nytro E

Сериите Exos Е и Nytro E включват JBOD шасита с форм-фактор 2U и 5U, които могат да поберат до 12, 24 и 84 диска и да осигурят максимален капацитет за съхранение до 1,5 петабайта (PB) при използване на 18 TB SAS носители.

Серията Exos E позволява изграждане на гъвкави и лесни за поддръжка модулни сторидж системи
(снимка: Segate)

Всяко едно предложение от Exos E серията се вписва в модулните сторидж системи на Seagate. Това прави тези решения особено гъвкави, тъй като всички критични елементи могат да бъдат заменяни, което означава лесни инсталация и поддръжка, както и възможности за разширение чрез добавяне на модули и компоненти.

Моделът Exos Е 2U12 разполага с интерфейс SAS 12Gb/s и може да побере до 12 диска. Потребителят има избор между Seagate твърди дискове, SSD-та или комбинация от двата варианта. Пропускателната способност варира от 14,4 GB/s с единичен контролер до 28,8 GB/s с двоен.

Моделът Exos E 2U24 побира до 24 диска в 2U кутия и има същите скоростни показатели като версията 2U12, във варианти с един или два контролера.

Nytro E серията  е предназначена за работа във високопроизводителна среда
(снимка: Segate)

Моделът Nytro E 2U24 е проектиран за максимална SSD  производителност и пести място, тъй като може да побере до 24 SSD диска. Интерфейсът е SAS 12Gb/s и, както при Exos E, пропускателната способност варира от 14,4 GB/s с единичен контролер до максималните 28,8 GB/s при конфигурация с двоен контролер. Nytro E 2U24  е предназначен за работа във високопроизводителна среда, която е особено зависима от скоростта на пренос на данните.

Seagate Exos X и Nytro X

Сериите Exos X и Nytro X съчетават висока производителност и достъпни цени. Тези решения са особено подходящи за малки и средни фирми, за бизнеси, които търсят ценово оптимизирано решение, без да правят компромис с техническите параметри.

Двете серии включват гъвкави сторидж решения за почти мигновен достъп до данните във виртуална среда. Всички продукти са разработени на база модулна архитектура, което позволява бърза настройка, лесна поддръжка и разширение, а също и замяна на отделни части и компоненти в случай на необходимост – като напр. „hot-swap” подмяна на компоненти, без изключване на системата.

Exos X 5U84 е моделът с най-голям капацитет в серията –  до 1,3 РВ данни в едно 5U шаси
(снимка: Seagate)

Exos X и Nytro X се отличават с ценово оптимизирана архитектура, която поддържа до 99,999% наличност на данните – или общо до 5 минути на година, през които масивът е изключен заради поддръжка или ъпдейти. Всеки един компонент от тези решения е проектиран и произведен от Seagate, което обяснява високата надеждност.

Във фамилиите Exos X и Nytro X се използва интелигентен фърмуер и Se-cure технология на Seagate за киберсигурност, която гарантира безопасен и сигурен достъп до данните и управлението на масива.

Моделите Exos Х 2U12 и Exos Х 2U24 са подходящи за малки и средни фирми, тъй като при тях като е постигнат оптимален баланс между цена, производителност и капацитет. Сториджите се предлагат в конфигурации с 12 до 84 гнезда и максимална пропускателна способност до 7 GB/s, която може да се постигне и само със SAS HDD носители.

Exos Х 2U12 има максимален капацитет до 12 диска в 2U шаси за монтиране в шкаф, а скоростта на трансфер достига 7 GB/s. При увеличаване на обема на данните, системата може да се разшири и надгради до 216 TB капацитет в размер 2U.

Exos Х 2U24  с капацитет до 24 диска в 2U шаси може да се конфигурира и само с твърди дискове, и като хибридна флаш-среда. Това е гъвкаво решение, което е особено подходящо за стрийминг при оптимални условия, където се съчетават висока скорост и значителен капацитет. Благодарение на системата за защита на данните Seagate ADAPT, времето за „downtime” е значително намалено.

Модулните сторидж системи на Seagate позволяват „гореща замяна” на критични компоненти 
(снимка: Seagate)

Най-голям капацитет в тази серия предлага моделът Exos X 5U84: до 1,3 РВ данни в едно 5U шаси, със скорост 7 GB/s при четене на данни, 5,5GB/s при запис и до 99,999% наличност на данните. Системата може лесно да се разшири с три допълнителни Exos X 5U84 системи за справяне с непрекъснато нарастващия обем от структурирани и неструктурирани данни.

Това решение дава гъвкавост на бизнеси, които изискват високи скорости на четене и запис, като същевременно осигурява значително сторидж пространство с моментален достъп до приложенията във виртуална среда.

Nytro X устройствата се позиционират като най-подходящите решения за изграждане на корпоративни и частни облаци с висок капацитет, а също и за центрове за съхранение на данни, когато се избира ценово-ефективен вариант.

Моделът Nytro X 2U24 е проектиран за максимална производителност, тъй като предоставя неограничен достъп до данните при изключително ниска латентност – 250 микросекунди! Ето и основните му предимства:

  • изключително голяма ефективност по отношение на разходите за поддръжка;
  • висока производителност и наличност до 99,999%;
  • лесна заменяемост на SSD дисковете, която прави безпроблемен ъпгрейдът на системата по отношение на капацитета и скоростта;
  • технология за защита Seagate ADAPT, която възстановява бързо RAID масивите и свежда до минимум времето, в което системата не работи.

Nytro X 2U24 осигурява неограничен достъп до данните при латентност от само 250 микросекунди
(снимка: Seagate)

Seagate Exos AP

Тази линия сторидж решения е представена у нас от най-големия модел –  Exos AP 4U100, който е изпълнен в ултракомпактно 4U шаси със 100 гнезда, разполага с два процесора Intel Xeon Scalable и 4×10 GbE мрежови интерфейса (с възможност за разширяване до 100 GbE).

Exos AP предлага максимален капацитет до 1,72 PB и е предназначен за изграждане на частни облаци в среди с висока плътност и висока пропускателна способност на работните потоци. Системата е подходяща за приложение в различни сектори като медии, здравеопазване, автомобилна индустрия, финансови институции, производствени дейности и др.

Важно е да се отбележи и ниската обща цена на притежание на Exos AP 4U100, благодарение на високата плътност и енергийна ефективност на системата. Нейната надеждност се гарантира от използването на минимален брой конектори и кабели и двоен 12G SAS контролер. Сториджът побира до 96 броя 3,5-инчови твърди диска и има четири 2,5-инчови гнезда (което улеснява SSD кеширането).

Exos AP 4U100 е ултракомпактно 4U шаси със 100 гнезда за капацитет до 1,72 PB
(снимка: Seagate)

Новите сторидж предложения на Seagate са ориентирани към широк кръг корпоративни потребители и предлагат разнообразни варианти според изискванията на конкретния бизнес. Устройствата са достъпни на нашия пазар от официалния дистрибутор ASBIS България.

Съдържание по материали от Seagate

Рада Станева

Рада Станева