Великобритания планира няколко „гигафабрики” за батерии

UK правителството планира масово производство на батерии за електромобили
(снимка: CC0 Public Domain)

Великобритания води преговори с шест компании за изграждане на „гигафабрики” за производство на батерии за електрически превозни средства. Ford Motor, Nissan Motor, LG, Samsung и новостартиращите компании Britishvolt и InoBat Auto преговарят с правителството и местните власти за местата за потенциални нови фабрики – и за финансова подкрепа.

Планът на британското правителство да забрани продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили до 2030 г. и хибриди до 2035 г. ще наложи заводите в страната да преминат към производство на електрически модели, отбелязва Ройтерс.

Говорител на бизнес-отдела в Обединеното кралство заяви пред Файненшъл Таймс, че правителството е „посветено на осигуряването на гигафабрики и продължава да работи в тясно сътрудничество с инвеститорите и производителите на превозни средства за постигане на планове за масово производство на батерии във Великобритания”.

В преговори с британското правителство на ранен етап Ford посочи, че проучва производството на батерии в Обединеното кралство, които след това ще бъдат изпращани в Турция за вграждане в планираната електрическа версия на микробуса Transit. Според новите данни, Ford може да прави части от модули на батерии във Великобритания, след което да ги праща в Турция за окончателно сглобяване и монтаж.

Разговорите на Nissan с правителството за изграждане на завод за акумулатори в производствения му комплекс в Съндърланд ще зависят от разходите за енергия, посочва Файненшъл таймс.

LG и Samsung са в начален етап на преговори с правителството на Обединеното кралство за инвестиции, а компаниите вероятно ще продължат, само ако имат сделки с големи автомобилни производители, се добавя в доклада.

Коментар