Nokia X10 – смартфон за лошо време и добри снимки

Nokia X10 отразява тенденцията смартфоните да се предлагат с все по-големи екрани
(снимки: Мария Малцева / TechNews.bg)

Не ви ли се струва понякога, че всичките смартфони в магазина са еднакви? Ако да, то ето с какво можем да отличим Nokia X10 измежду всички: той е издръжлив на мокрене и прави хубави снимки с фото-оборудване от Zeiss.

Подобно на всички свои модели телефони, Nokia предлага X10 с чист Android. Това означава лекота на работа и сигурност. В допълнение, сега софтуерът е с 3-годишна гаранция, тоест три години ъпдейти до поне 14 версия на Android (получавате 11-та версия с продажбения пакет).

В добавка получавате и тригодишни гарантирани актуализации на сигурността – нещо като „запазена марка” за смартфоните Nokia. Подобно решение е важно за безопасността онлайн, но и за въглеродния отпечатък. Nokia вижда подобен ход като част от всеобщия стрeмеж за постигане на екологична устойчивост.

Повечето потребители вече не са склонни да бързат да изхвърлят „остарелия” си смартфон на втората година и се стараят да използват работещата техника колкото се може по-дълго. Затова удължената гаранция от три години (с година повече от стандартната за сектора) добавя стойност за потребителя и намалява вредния отпечатък на човека на планетата… доколкото е възможно.

Камера

С основна камера от 48MP и оптика Zeiss, която е известна с качествената си лещи от години, могат да се заснемат доста прилични снимки. Инструментите за манипулиране на изображението позволяват на автора да си играе с всеки кадър според вкуса си. От друга страна, 48-мегапикселовата камера осигурява достатъчно голям размер, така че снимките могат да се разпечатат качествено и на фото-принтер.

Потребителят може да снима и 1080p видеоклипове и качеството на мини-филмите няма да разочарова никого, особено ако се използват предимствата на добрата дневна светлина.

В „диска” на гърба на телефона всъщност има още три камери. За ултрашироки фотоси има 5MP сензор, 2MP сензор за дълбочина и 2MP макро камера – в готовност да заснемат близки планове в големи детайли.

Отпред, в дисплея, като капка, е вградена 8MP селфи-камера за доста прилични автопортретни снимки. Тя може да записва и видео с резолюция 1080p.

Водонепроницаемост

Телефонът се предлага със защита срещу водни пръски, което е основната атракция на Nokia X10. Това означава, че няма да се притеснявате да го използвате, когато сте потни, например по време на спорт, или пък в дъждовни и снеговалежни дни.

Няма да се притеснявате и да се снимате край водопад, до фонтан или стоейки край морето на вълнолома. А всичко това отваря прекрасни възможности за уникални фотоси.

Дизайн и дисплей

В днешно време много нови телефони се предлагат с голям екран. X10 се вписва в тази тенденция. На неговия 6,67-инчов FHD+ екран с 1080х2400 пиксела всичко изглежда детайлно и с рязък контур.

Гърбът пък е с матово покритие с кръгла плоча за камерите, а отстрани – LED светкавица.

Памет и компоненти

Nokia е известна с това, че предлага здрави телефони с прилична производителност. Независимо дали изпълнявате ежедневни задачи или използвате устройството за по-интензивна работа, X10 ще се справи добре.

От производителя уверяват, че всички смартфони Nokia преминават доста по-сериозни тестове от средните за сектора, преди да бъдат пуснати в експлоатация.

5G чипсетът Qualcomm Snapdragon 480 дава възможност на потребителите да се възползват от наличието на 5G мрежи там, където те са вече изградени.Най-подходяща за игри и гледане на филми дълги часове без прекъсване, 5G мрежата обещава бърз пренос на действието.

Осемядреният процесор е достатъчно бърз, за да се справи с всичко, което потребителят може да си поиска. Любителите на игри биха се насладили на визуалното изживяване, благодарение на видеокартата Adreno 619.

Смартфонът Nokia X10 5G се предлага с 4GB RAM и 128GB място за съхранение на данни. В допълнение може да се сложи и microSD карта в споделен SIM слот, което позволява добавяне на още място за съхранение.

Има и някои допълнителни аксесоари, които не са за подценяване. Протекторът на дисплея е добре дошъл за всички, които са склонни да снимат в дъжд, край вълнолома и на други необичайни места, рискувайки не само да намокрят телефона, но и да го изпуснат. Компосториуемият калъф пък предпазва гърба и същевременно е щадящ за природата след изхвърляне.

Батерия

Усъвършенстваната система за охлаждане предпазва телефона от прегряване, докато се върши тежка работа. Литиево-полимерната батерия от 4470 mAh издържа за два дни при нормална употреба, което е задоволително.

Добрата новина е, че смартфонът идва с USB кабел за бързо зареждане в кутията. За час и половина батерията ви може да се зареди от 0 до 100 процента. В полза на каузата за минимизиране на електронните отпадъци производителят е премахнал зарядното устройство от комплекта.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар