Как да си направиш мобилно филмово студио – Nokia X20

Широката палитра фотографски възможности на Nokia X20 идва с 6,67-инчов дисплей 1080х2400
(снимки и видео: Мария Малцева / TechNews.bg)

Снимането със смартфон вече е цял самостоятелен клас в съвременната фотография, а Nokia X20 с оптика от Zeiss е телефон именно за хората с интерес към фотографията и добрите снимки.

Zeiss е име, зад което стоят не просто немски стандарти за качество, но и доказани предимства: техните лещи са проектирани да елиминират цветовите изкривявания (аберации) и да са изключително дълготрайни.

Наред с това камерата в X20 е четворна. Основният ѝ сензор е 64-мегапикселов с ултра-точен PDAF автофокус, а останалите сензори са 5МР широкоъгълна камера, 2МР сензор за дълбочина и 2МР макросензор. С тази комбинация от камери могат да се правят снимки с качество като на DSLR фотоапарат и огромни размери – с „плакатен” формат.

Внимание заслужава фото-софтуерът в Nokia X20. Най-впечатляващата му способност е да съчетава сигнала от предната и задната камера едновременно, в един запис! Този режим на „двупосочно виждане” е неподражаем при създаване на забавни видеоклипове.

Много творчески възможности отваря функцията за каданс, или така наречения „забавен кадър”. За мераклиите да снимат видео това е непреодолимо изкушение.

Има и още екстри за създателите на видео. Специалният режим „Кино” заснема филми с висока резолюция, със съотношение 21:9 като за киносалон, с 24 кадъра в секунда. Налице са опции за автоматично или ръчно управление на светлочувствителността, компенсацията на експонацията, баланса на бялото. Има вградена функция за намаляване на шума от вятъра!

Възможни са и няколко цветови гами на заснемане на специфични видеокадри като например „ретро”, черно-бяло снимане, изкривени цветове и т.н.

Широката палитра фотографски възможности идва с 6,67-инчов дисплей с резолюция от 1080х2400 пиксела и съотношение на страните 20:9. Камерата за автопортрети също е „голяма”: 32 мегапиксела.

Процесорът, който гарантира бързата обработка на толкова големи кадри и видеозаписи, е 8-ядрен Snapdragon 480 5G с графичен ускорител Adreno 619. Вградената RAM памет е 6GB, а сторидж пространството – 128GB. Батерията с капацитет 4470 mAh издържа два дена постоянна работа и поддържа бързо зареждане.

Както при всички нови телефони на Nokia, и тук има удобен страничен бутон, който бързо и лесно извиква Google Asistant. Софтуерът е чист Android – класическо решение за максимална сигурност. За него са гарантирани три години актуализации и три години ъпдейти за сигурността. Това е съчетано с три години гаранция за самия телефон, което е факт благодарение на преминаването на доста по-сериозни тестове за издръжливост от средните за сектора.

Надеждата на производителя е с подобни параметри и с осигурените гаранции потребителите да имат спокойствието да използват телефона си по-дълго от обичайните две години – това спомага за намаляване на електронните отпадъци и щади планетата.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар