Интернет като „жив паметник” за близките

Усещането от “срещите” с починали близки, но все още “живи” в интернет, е различно за всекиго
(снимка: CC0 Public Domain)

Как ще се почувствате, ако в изображение от Google Street View видите образа на близък човек от семейството, който обаче не е вече сред живите – например вървящ по улицата, разхождащ кучето, усмихнато махащ от терасата?

Усещането безспорно е различно за всекиго. Оказва се, че това буди разнопосочни реакции – някои се смущават или страдат още повече, а други пък намират снимките за „жив паметник” на загубения близък, отбелязва BBC.

Доста интересна дискусия по този въпрос бе предизвикана от публикация в Twitter акаунта Fesshole, който призова последователите си да споделят анонимни признания относно образите на починалите близки, които все още „бродят” из Google Street View.

Стартирала в САЩ през 2007 г., платформата Google Street View постепенно обхвана целия свят. Днес можем да видим в нея домовете си, а заедно с това и обкръжението им – в това число и близки, съседи или дори самите си семейства.

Нийл Хендерсън от BBC е споделил изображение на покойния си баща, стоящ на входната си врата. „Имам буквално стотици снимки на баща си, но Google Street View е доста въздействащ, сякаш татко все още е наоколо”, пише Хендерсън.

Самият инициатор на дискусията Fesshole казва: „отивам често в Google Maps до изображенията, които са били заснети преди баща ми да умре, за да мога да се разходя малко в един свят, където той все още е с мен”.

Друг участник в дискусията е споделил изображение на двойка – мъж и жена, които вървят по улицата, хванати за ръце. Казва, че това са родителите му, които починали преди няколко години.

Един от участниците в дискусията показва кадри от Google Street View, на които се вижда възрастна жена с бастун, прекрачваща прага на къща. „Ето я майка, изпълзяваща навън да изпуши цигарка”, пише Бърнард Бейкър.

Някои от хората са смутени от усещането, което снимките предизвикват у тях. Други казват, че съзирането на тези кадри, направени, когато близките им са били все още живи, ги кара да усещат по-силна връзка с роднините, които са напуснали този свят. Някои дори изразяват съжаление, че в Google Street View старите кадри с покойните роднини, така трогателни и мили, са били заменени с по-нови снимки.

Има обаче начин да се погледне назад към предишните записи. Това става чрез докосване на иконата на часовника в горната лява част на Google Maps (функцията не е налична в Google Earth), ако има такава. Този часовник отвежда „назад във времето” към по-ранни версии на заснетото от колите на Street View.

Карим Палант е използвал този инструмент, за да намери стар образ на покойния си дядо Чарлз Палант, заснет на улицата през 2015 г. и показващ как старецът се навежда през прозореца от апартамента си в Париж, за да разговаря със своя болногледач, който стои отдолу на тротоара. Чарлз Палант е починал няколко месеца след заснемането на този кадър.

„Той беше в този апартамент може би 70 години и аз прекарах много щастливи времена на това място”, споделя Карим. Спомня си, че дядо му е взимал уроци по компютър, докато е бил на възраст над 90 г., но не вярва, че е виждал Google Street View.

Семейството пък узнало за снимката едва след смъртта на възрастния човек. „На снимката е толкова слънчев ден и дядо изглежда толкова спокоен, просто ми напомня за щастливото време и място”, казва Карим Палант.

Търсенето в Google Street View за странни обекти или странни моменти, заснети във „замръзнало състояние”, се превърна в своеобразна ниша в интернет забавленията през последната година. Само в TikTok има повече от 660 милиона видеоклипа, маркирани с уебсайта, и много популярни акаунти, които показват видеоклипове на „странни неща”, намерени из Google Street View.

Коментари по темата: „Интернет като „жив паметник” за близките”

добавете коментар...

  1. ха

    И да имат, то в гугъл мапс усещането е като в обект тип “панорама” (като например сградата “панорама” в Плевен).

  2. :o)

    Боже господи тия хора нямат ли си семейни снимки, видео?
    да чакаш спомени от гугъл мапс? a bunch of american losers…

Коментар