Германия започва разследване на Apple

Apple ще се сблъска с антимонополния орган на Германия след оплаквания
(снимка: CC0 Public Domain)

Германският антимонополен орган обяви, че е започнал разследване на Apple, за да установи дали компанията злоупотребява с господството си на пазара. По-рано стартираха подобни производства срещу други американски технологични гиганти, вкл. Facebook, Amazon и Google.

Въз основа на новите разпоредби на законодателството в областта на конкуренцията, насочени към големи технологични компании, германският Федерален орган за картелите (FCO) възнамерява да оцени през първата фаза на своето разследване дали Apple има доминираща пазарна позиция, съобщи Ройтерс.

„Въз основа на резултатите от първия етап, [FCO] възнамерява да оцени по-подробно конкретните действия на Apple за евентуални по-нататъшни производства”, казват от ведомството. „В тази връзка получихме оплаквания относно потенциално антиконкурентни практики”.

FCO уточнява, че една от жалбите е от асоциация на представители на рекламата и медиите. Тя засяга проследяването на потребителите с помощта на iOS 14.5.

Говорител на Apple реагира на доклада от разследването: „Очакваме с нетърпение да обсъдим нашия подход с FCO и да проведем открит диалог по всеки от техните въпроси”.

Коментари по темата: „Германия започва разследване на Apple”

добавете коментар...

  1. Прах в очите

    Всичко е с цел замиване на очите на потребителите. Всеизвестно е, че чрез технологии се следят хората, къде повече, къде по-малко.

  2. Потребител

    “Тя засяга проследяването на потребителите с помощта на iOS 14.5.”
    По-скоро засяга представителите на рекламата и медиите, чрез ограничаване на проследяването на потребителите с iOS 14.5 и съответно не могат да търгуват с данните ни.

Коментар